Robot mjerač polena

 

Pollenmessroboten sl6

Jedan znanstvenik godinama istražuje, a rezultat je ‘Pomo’, robot – koji mjeri polen. U Centru za alergije i okoliš Sveučilišta u Münchenu on svaka tri sata automatski mjeri koji je polen u zraku. Prof. JEROEN BUTERS objašnjava: “To je jedini operativni polen-robot koji tako brzo šalje podatke. Dakako, alergičarima je to važno, ne zanima ih kako je bilo jučer, ali živo ih zanima što je u zraku danas, sada…“

Pomo je vrlo jednostavan: usisava pelud, fotografira, slike prema ih na čip. Prilagođeni softver uspoređuje te snimke s bibliotekom polena. U nepuna dva sata Buters zna koji je polen u zraku i stavlja podatke na Internet. Prognoza peludi svaki dan oko deset sati ujutro nije problem.

On ima još jedan veliki plus: daje točnije podatke nego služba Njemačke informacije o polenu. Buters smatra da internetske stranice o polenu sugeriraju lažnu preciznost. Kao da su svagdje podaci o polenu, a zaprav svi se temelje na dva mjerilišta smještena u Bavarskoj. Uz temperaturu svakoga sela, to svakako ne može biti dovoljno precizno.

Na stranici proizvođača su Pomo-podaci, lijepo se prati pelud jasena, breza i drugih. Kako bi se robot serijski proizvodio, Butersu pomaže Centar Helmholtz i Zaklade Christine-Kühne. Uskoro će Alergijski centsr dobiti i novac od Ministarstva zdravlja.