Povratak Krista u Debrecin

 

christ before pilate1

U Muzej Deri u mađarskom Debrecinu stigla je iz Kanade u velikom sanduku. Potom su je razmotali i nekolikoa dana “odmarali“. A onda vratili na njezino staro mjesto u Dvorani Munkácsy. Slika Krist pred Pilatom privukla je mnoge koji su došli ponovo vidjeti kompletnu trilogiju koju čini s dvjema nazvanima Ecce Homo i Golgota.

Sve do prošlog ljeta slika je stajala tu, no tada je istekao ugovor u posudbi, pa ju je vlasnik kanadska galerija, dala odnijeti. Pregovori o kupnji djela trajali su mjesecima, pa je mađarski ministar ljudskih resursa ZOLTÁN BALOGH prigodom svečanosti predstavljanja s razlogom uzviknuo: “Imamo je, uspjelo je! “Najavio je on još krajem veljače 2015. da je mađarska država kupila djelo Mihálya Munkácsyja preko Nacionalne banke, čiji potpredsjendnik FERENC GERHARD ističe da ju je omogućio je nedavno pokrenut program nacionalnih vrijednosti, i dodaje: “Program bi želio prirediti Mađarskoj daljnja iznenađenja i uskoro ćemo pokazati sva ona djela koja namjeravamo kupiti u okviru ovog programa. Zapravo, neka su već u našem posjedu.“

Povodom ponovnog otvaranja izložbe prvog dana je svaki posjetitelj dobio spomen-list koji je tiskan na jednom tiskarskom stroju iz vremena nastanka znamenite slike.