Od Kapitala do kapitala

 

slovenische kunst4

Pregled dvanaest najplodnijih godina grupa koje djeluju u okviru NeueSlowenische Kunst ili NSK nije samo umjetnička izložba. Predstavlja uvid u ideološki ustroj tadašnjeg vremena, prijelaza iz socijalizma u kapitalizam.

NSK ne razotkriva samo totalitarističke simptome socijalizma, jer početkom devedesetih kako Laibach s pločom Kapital, tako i Irwin s izložbom  Kapital i Kozmokinetični kabinet Noordung s predstavom Kapital razotkrivaju diktat novog sistema.

Kustosica izložbe ZDENKA BADOVINAC kaže: ”Procesi što su započeli početkom devedesetih, u stvarnosti su krenuli kao neka ponovna montaža države, nacionalne države, što je zasnovana na nekim socijalnim temeljima, a svi se ti procesi intenziviraju upravo u vrijeme kada su nastala ta tri  Kapitala. I danas smo svjedoci totalnog globalnog kapitalizma, što ga je NSK s ovim projektima tada najavio. ”

NSK prilikom raspada nekadašnje države pruža alternativu: osniva državu sagrađenu na načelima etike i estetike i time govori da je država konstrukt, a ne prostorni  entitet,  ne etička nego onakva kakvom je učinimo.

Izložba NSK od Kapitala do kapitala u Modernoj galeriji u Ljubljani otvrena je do 16. kolovoza 2015.