Mađarski centar superlasera

 

Superlezer 3

Prije godinu dana u Szegedu su započeli gradnju najmodernijeg centra superlasera. Stvaraju osobit kompleks zgrada: primjerice, za stabilne temelje bušenjem tla su postavili 819 stupova s oplatom kakva još nikada nije primijenjena u Europi.

Prema planovima, zgrade će biti gotove do studenog 2015., pa tako u prosincu može započeti ugradnja instrumenata. Laserske uređaje će postupno stavljati u funkciju. Do kraja 2017. sve mora doći na svoje mjesto, ali se istraživačke institucije iz svih dijelova svijeta već sada zanimaju za novi centar.

LÓRÁNT LEHRNER, v. d. ravnatelja neprofitnog d.o.o. ELI-HU kaže: ”Imamo veoma mnogo suradnje koje su usmjerene baš na to da počnemo zajednički razmišljatii možemo započeti sastavljanje raznih istraživačkih programa.”

Mjerenja istraživačkog centra moći će koristiti među ostalima medicinska znanost, farmaceutska industrija i znanost o materijama, pružat će takve mogućnosti istraživanja kakve do sada nisu ni postojale.

Ovdje će moći raditi 250-300 znanstvenika iz svih dijelova svijeta, a uz laserski centar će se moći naseliti brojne tvrtke koje će s jedne strane opsluživati istraživački centar, a s druge strane moći će koristiti rezultate njegovih istraživanja.