Lijepi vidici jezera Kochel

 

Aussicht 1Prekrasan pogled na obale jezera Kochel, panorama je dojmljiva kao prije sto i više godina. Takvi su vidici privlačili i privlače ne samo turste, nego i slikare, pa tako i Rusa Kandinskog.

Ondje je Kandinsky sjedio u travi. Njegove  slike jezera Kochel raspršene su po svjetskim muzejima, primjerice u Centru Pompidou u Parizu. Sad se nakratko vraćaju u svoje mjesto podrijetla – bavarski muzej Franz-Marc.

Kustosica CATHRIN KLINGSOEHR-LEROY daje korisne upute posjetiteljima:  ”Bio je to pravi trening za oči, pa su umjetnici u prirodi pokušavali doista vidjeti i pojmiti boje u punom intenzitetu. Svjetlo im je bilo  važno, to su vidjeli u impresionzmu, a odsudna im je bila i brzina – brzo zamjećivanje i slikarski izraz dojmova.”

Između 1902. i 1908. Kandinsky je obilazio ova područjau vječnoj potrazi za motivima. Slikanje na terenu, pod vedrim nebom, naučio je od impresionista u Parizu, preuzeo njihov način izraza svjetlosti, boja i oblika.

Sad su izložene mnoge njegove šarmantne studije u ulju i skice koje se prvi put može vidjeti upravo  na ovoj izložbi, No, slike dojmova iz Gornje Bavarske u Kochelu ostaju vrlo kratko – do 19. srpnja, pa se vraćaju iz Kochela… svojim vlasnicima diljem svijeta.