Hrvatska ostavština Orsona Wellesa

 

Walles1“Confessions of One Man Band’ donedavno je listala samo Oja Kodar, najčešće u rodnom Primoštenu. Zahvaljujući njoj, neobjavljene i nedovršene memoare Orsona Wellesa prelistavaju sada i u Michiganu.

PHILLIP HALLMAN, kurator, Screen Arts Mavericks and Makers Collection pobliže opisuje djelo: “Ima autobiografskih elemenata. Walles piše o svojem prijateljstvu s Ernestom Hemingwayem, upoznavanju redatelja D. W. Griffitha, braku s Ritom Hayworth.”

Osam punih kutija pomoći će u boljem upoznavanju Orsona kao muža, oca, prijatelja. I naravno – velikog umjetnika, kojega smatraju najvećim redateljem 20. stoljeća. “Ne prođe ni tjedan da netko ne zove i zanima se o Orsonu Wellesu i njegovoj kolekciji ovdje. I to će se, bez sumnje, nastaviti idućih sto godina,” govori dalje PHILLIP HALLMAN.

A prava na njegove nedovršene projekte naslijedila je i životna suputnica, nakon njegove smrti 1985., zahvaljujući njihovoj dvodesetljetnoj vezi – OJA KODAR, koja svjedoči: ” Njegov moto je bio da se prijatelji moraju voljeti ne zbog svojih kvaliteta nego zbog svojih grešaka.To je bio njegov moto i on je živio po tim pravilima. ”

Ovaj dragocjeni materijal iz Hrvatske je preko oceana stigao u pravo vrijeme. Jer 2015. obilježava se stogodišnjica rođenja ovog majstora nedovršenih projekata.