Adolf Höllrigl – svestrani farmer iz Passeiertala

 

Zaštita kulture i krajolika prevažne su Adolfu Höllriglu iz Passeiertalu kod grada Merana. On se svim srcem zauzma za vrbe od kojih su prije pleli košare za seosku svakodnevicu. Höllrigl, majstor za sve, spasio je i stari mlin.

 

Autorica Regina Mayrl

Snimatelj: Marco Corriero

 

Farmer4Adolf Höllrigl ide u maleni biser, stari mlin u selu Kuens na ulazu u Passeiertal. Tu je nekoć bilo dvanaest vodenica.  Mlin je iz 15. stoljeća, a pripadao je seljaku koji ga je prodao nakon čega je mlin propao.

No, ADOLF HÖLLRIGL izborio se za obnovu: ˝Danas mlin pripada općini. Katkada dođu učenici, udruge i omanje skupine. Dočekujem ih i vide kako se melje žito. A ja tako održavam mlin, držim u redu ustave.˝

Mlinski je kamen srce svakoga mlina. Njega nam ADOLF HÖLLRIGL ovako opisuje: ˝Donji kamen zovemo ˝leger˝ što znači ležač jer leži, a gornji je ˝lafer˝ što znači trkač jer se vrti. Melje brašno. Ovdje imamo kukurz i raž  raž i ječam.˝

 

Mlin može sve zahvaliti požrtvovnosti zavičajnoga skrbnika, koji se bori za očuvanje kulturnih krajolika i prirodnih ljepota.

ADOLF HÖLLRIGL o tome kaže: ˝Mi smo prije sedam godina restaurirali mlin i posadili vrbik. Meni je važno očuvati prvotne krajolike.˝

Farmer3

Vrbe po njemu pripadaju ljepotama krajolika. Šiblje vrbe je elastično. Reže se u siječnju dok su grane pune inja. Široka je uporaba vrbina šiblja. O sušeno i vezano u snoplje izvrsno je za potpalu. To je takozvani ˝kentel˝. Tanje i kraće šiblje idealno je za dimljenje suhoga mesa ipreporučljivo za kobasičarstvo i dimljenje.

Vrbina je kora izvrsna za štavljenje. Procvjetale grančice zovu palmin ili vrbin stručak i u vrijeme Uskrsa ih slažu u palmice i metlice.

Vrba je sve važnija i u suvremenome voćarstvu. Naime, vrbik je idealno skloniše kukcima.

 

 

OTHMAR MALLEIER, Udruga Kulturna krb iz Tschermsa kod Merana, objašnjava: ˝To je hotel za kukce. Štetočine se sklanjaju u niše. Primjerice, u prirodi imamo takve hotele za kukce, i to u kori stabala gdje nalaze korisne tvari. Uvjeti su im optimalni.˝ I dodaje: ˝Ovdje se intenzivno bave voćarstvom. Prednost su voćnjaci kojima su vrbici uz sam rub, to je veliki plus. Ne bi bilo opasnih prskanja. Više ne bi nijedan voćar prskao susjedove površine.“

Farmer1

Uz stari mlin i vrbe, Adolf Höllrigl od 1984. godine u svojoj općini Riffian skrbi za meteorološki stanicu. Rezultate iz Passeiertala šalje u Hidrografski ured u Bolzano.

Uvijek nastoji prenositi znanje na potomstvo i iskustva  prijašnjih naraštaja.