Stoljeće ručnog sata, bogata zbirka u Zagrebu

 

sat1

Ručni sat – ovih je dana otkucao svoj stoti rođendan.

Jer iako su ga žene nosile i prije, masovnu uporabu zahvaljuje vojnicima u Prvom svjetskom ratu. Ta se obljetnica obilježava u zagrebačkom  Muzeju za umjetnost i obrt.

Vesna Lovrić Plantić, autorica izložbe i voditeljica Zbirke satova MUO kaže: ” Prvi su ih nosili vojnici jer im je bilo zgodnije pogledati na ruku,  a  ne ih vaditi iz džepa. Kad su se veterani vratili, kao hrabri muškarci ostali su se poveli za njihovim primjerom.“

Izloženo je više od 200 satova. A njih je od mehaničkih, pa prvih kvarcnih do onih ”jump hour”  brižno 30 godina skupljala voditeljica Zbirke satova.

Vesna Lovrić Plantić kaže da je po preuzimanju zbirke nije dočekao ni jedan ručni sat: ” Bilo je njih 500, ali nijedan ručni. Skupljeni uglavnom donacijama, nešto je ipak kupljeno i to aukcijama putem Interneta. ”  Tako je kupljen – najstariji izloženi primjerak – Omega iz 1914.. A šetnja izložbom posveta je i  švicarskoj industriji koja je bila i ostala vodeća u proizvodnji, a posljednjih godina marketinški je ručni sat uzdignula kao pravi statusni simbol.