Istra – predvodnik hrvatskog turizma

 

Poljuljano hrvatsko gospodarstvo ima šansu za budućnost – samo ako najmlađu članicu EU-a pokrenu nove ideje, osobito u turizmu koji joj donosi oko 20 posto bruto društvenoga proizvoda. U Puli, lučkome gradu na Istarskome poluotoku, smislili su nešto osobito: otvorili su sezonu takozvanim svjetlosnim festivalom. Nadalje, poboljšali su hotelske standarde, obnovili marinu, produljili sezonu. Posjetitelji će moći uživati u svjetlosnom spektaklu svake nedjelje i blagdanima u pulskoj luci.

 

Autorica: Barbara Mai

Kamera: Arndt Wittenberg

 

Pula, Croatia

 

Ove je godine Pula, lučki grad na jugu Istre, počela turističku sezonu na način koji nitko neće tako brzo zaboraviti. Dean Skira, svjetski proslavljeni light-designer i rođeni  Puljanin, mjesecima je računalno osmišljavao dojmljiv svjetlosni spektakl na raznim mjestima u Puli. Na noćnoj generalnoj probi u luci, objekt su mu dizalice brodogradilišta Uljanik.

Sveprisutne su brodogradilišne dizalice. Mještani ih doživljavaju samo kao Industriju, ali to će se promijeniti preko noći. Početak je uz slavoluk Sergijevaca. Podsjeća na to da je Oktavijan pobijedio Marka Antonija i Kleopatru. A ovdje navečer počinje svjetlosni spektakl. Pogled na katedralu i brodogradilište Uljanik.

I ovdje vedutu određuju dizalice.

pula2

Pula je najveći grad Istarske županije. Amfiteatar je nastao u doba rimskoga cara Augusta. Jedna je od najvećih arena koje su sagradili Rimljani. Fasada je uglavnom uščuvana. Organizatori će te jedinstvene kulise ubuduće više iskorištavati. Za transregionalne evente. Nemamo ništa protiv čevapćica i ražnjića, ali tko svrati u „Batelinu“ obitelji Skoko, upoznat će svu raskoš istarske kuhinje. Tek ulovljenu ribu i plodove mora spravljaju jednostavno, a opet rafinirano. Nezaobilazna je vrhunska gastronomija Istre koja mami bogatije turiste. David Skoko vadi meso iz velikih rakova i pojašnjava: “Sad je račja sezona pa je na većini jelovnika koje nudimo bogat izbor rakova”

Na jelovnikü je osam slasnih predjela. Račji ragu s domaćim njokima i desertom – stoji oko 34 eura. Tijekom zime su mnogi hoteli imali face lifting. Apartmani Punta Verudela. Resorti  uz more – temeljito su obnovljeni i preuređeni. I hotel na dnu aleje – sav sja u sjaju svoje četiri zvjezdice – Još samo da zasja sunce!

U Medulinu upravo renoviraju i šire hotelski kompleks. Uprava hotelske grupe ne želi samo podići standard (i u druge su objekte uložili gotovo 50 milijuna eura)  nego pokušava naći nove goste. Jedan hotel s 4 zvjezdice nude samo parovima, odmor bez napornih obitelji. A u nekim apartmanima primaju pse.

pula4

U Puli, u atelieru Deana Skire, light-designera, kKuća „Lumenart“ također je detaljno obnovljena. Posljednji dogovor uoči velikoga događaja. Vrhunac eventa su brodogradilišni „svjetleći divovi“.

Dean  Skira light-dizajner kaže: “Naumili smo brodogradilište, taj industrijski objekt, pretvoriti u noćni teatar. Brodogradilište radi danju, a ne noću, pa ovo reflektira posve drugu viziju Pule. Stječemo posve neočekivani pogled na grad koji je noću potpuno drukčiji nego po danu.”

Tisuće ljudi okupilo se uz slavoluk Sergejevaca. Uz svjetleće bubnjare žele vidje grad Pulu u posve drugome svjetlu. Mnoštvo slijedi bubnjare na Trg ispred Vijećnice gdje ih čeka sljedeći spektakl. Oduševljavaju ih „Lords of Lightning“  (gospodari svjetla). Izvode munjevite svjetlosne akcije! Veličanstven je finale: svjetleći divovi. Doista ih nitko neće tako brzo zaboraviti kao druge evente.