Festival novog cirkusa, desetljeće u hrvatskoj

 

FNC1

Festival novog cirkusa zaokružio je svoje  prvo desetljeće.Slavlje će se odvijati sve do studenoga, s obećanjem da će svakog mjeseca u Zagrebu nastupiti novocirkuska skupina svjetskog ranga.

IVAN KRALJ, ravnatelj Festivala novog cirkusa kaže kako im je želja da što više pokažu: “Naravno da je prilagođavanje turnejama određenih skupina, puno snižava naše troškove, da i ovakve skupine poput tražene CIRC-e dođu do naše publike.“

Australska CIRCA s istoimenom predstavom u ZKM-u,  otvorila je taj slavljenički niz. Jednu od najtraženijih svjetskih skupina karakterizira specifičan odnos prema tijelu te stalno propitivanje njegovih granica.

IVAN KRALJ kaže: “Ne dekoriraju ga sa puno slojeva značenja, već u smislu da bi nam predočiliodređene priče .. imamo vlastite asocijacije iz tih ekstremnih dinamičnih pokreta.“

CIRCA je samo prošle godine imala 420 izvedbi diljem svijeta. Akrobatika, suvremeni ples elementi su njihova umjetničkog izraza koji će zasigurno biti tek jedan od mnogih koji će se predstaviti u Zagrebu, ali i šire. Zamisao je naime da se festival održava i u drugim gradovima. Tako će primjerice Cirka već idući tjedan , barem na platnu, igrati i  u Splitu.