Andrej i Haron – slovenski majstori spašavanja

 

Slovenija ima dugu tradiciju školovanja pasa za spašavanje, a oko 200 parova za spašavanje djeluje u dvije organizacije – Jedinici pasa za spašavanje Slovenije pod okriljem Kinološkog saveza Slovenije i u Savezu vodiča pasa za spašavanje. Na lanjskom 19. svjetskom prvenstvu pasa za spašavanje u nizozemskom Nijmegenu, što se odvijalo pod okriljem Međunarodne organizacije pasa za spašavanje – IRO, članovi Kluba vodiča pasa za spašavanje Kranj Andrej Žunič i njegov devetogodišnji pas Haron postali su svjetski prvaci u traženju nestalih ispod ruševina. 

 

Autor: Robert Bogataj
Snimatelj: Žiga Gašperin

 

haron2

Andrej Žunič je Harona, njemačkog kratkodlakog ptičara, prije devet godina uzeo iz legla kako bi mu bio parner u spašavanju. Haronu kod kuće društvo čini belgijski ovčar Cik, s kojim se odlično slaže. Harona odlikuju izuzetan temperament i njuh, a kretanje po neugodnom materijalu na ruševini za njega ne predstavlja praktički nikakvu poteškoću.

ANDREJ ŽUNIČ, dr. vet. med., vodič psa za spašavanje kaže: “Povjerenje i veza između vodiča i psa grade se cijeli život i bitni su za uspjeh para za spašavanje. Pas za spašavanje bez dobrog vodiča ne znači ništa. A vodič bez psa nije vodič psa za  spašavanje.”

Još od djetinjstva voli raditi sa životinjama, pa je i njegova odluka da postane veterinar bila potpuno logična. Kao veterinar, Andrej većinu vremena proboravi na terenu. Smatra da time uspostavlja primarni kontakt sa životinjama, o njima priča s puno ljubavi: “Životinje ne lažu, vraćaju nam točno ono što u njih ulažemo. Kod njih nije moguće postići nikakav placebo učinak, nego je učinak samo odraz toga koliko im se posvetimo.”

haron (5)

Kao instruktor za školovanje pasa svoje znanje i iskustva prenosi i na druge. Osim rada sa psom, ima još nekoliko disciplina što ih vodič mora savladati – od tehnike s užetom, prve veterinarske pomoći, prve pomoći i orijentacije do poznavanja opasnosti u prirodi i planinama i poznavanja lavina. Andrej pojašnjava kako i životinje uče: “Psa svaki dan pokušavamo naučiti nešto novo, upoznati ga s novim izazovima. Posao za njega ne smije postati rutina. A mora ga biti najmanje dva puta tjedno po dva sata. ”

Osim ljubavi prema radu s životinjama na odluku da postane vodič psa za spašavanje utjecalo je više stvari, primjerice primjesa humanitarnosti, jer spašavanje je, smatra Andrej,  više od sporta pa dodaje: “Operativno moramo biti spremni i prilikom nesreće, koja se obično dogodi u najneprimjerenijem trenutku, moramo biti sposobni pomoći ljudima. Treći aaspekt, koji mi se kod spašavanja jako sviđa, jest da u suštini čovjek nikada ne zna sve.”

haron (3)

Svake godine obave bar deset operacija spašavanja nestalih u prirodi. Na svjetskom prvenstvu sudjelovalo je više od 50 ekipa – od švicarskih vojnika, koji se smatraju najosposobljenijim vodičima, do bečkih vatrogasaca. To je prilika za druženje i upoznavanje s ostalim spasiocima, kaže Andrej: “Nikada se ne natječemo jedan protiv drugog, nego pred sucem svaki tandem pokaže ono za što je trenutno sposoban i zatim je ocjena sudaca mjerodavna za redosljed uspješnosti.”

Andrej Žunič i Haron u prošlosti su već sudjelovali na više natjecanja u okviru Međunarodne organizacije pasa za spašavanjeIRO, a sigurno je da će za njih najveći izazov biti svjetsko prvenstvo, što će se krajem rujna organizirati u Sloveniji i na kome će im se pridružiti nekoliko parova za spašavanje iz Kluba vodiča pasa za spašavanje Kranj.