Emona: grad u imperiju

 

Grad u imperiju1

Gradski muzej u Ljubljani 2000-tu obljetnicu nastanka Emone na tlu današnje Ljubljane slavi izložbom o tome jubileju. Prikazuje nastanak i djelovanje grada, koji je kao središte opsežnog područja povezivao rimski imperij.

Po prvi puta predstavljeni su neki značajni novi nalazi iz zadnjih nedavnih arheoloških iskopavanja u slovenskom glavnom gradu.

Među dijelovima oružja,  grobovima i mozaicima nalaze se i nadgrobni spomenici starosjedilaca, odgurnuti izvan zidina. Uljane svjetiljke s kazališnim motivima i kopče imućnijih Emonaca govore o svakodnevnom životu grada. Muzej razotkriva i omiljenost Emone i antičkih motiva tijekom vremena.

Dr. BERNARDA ŽUPANEK, kustosica Gradskog muzeja poučava posjetitelje: ˝Ljubljana je na Emonu ponosna još od baroka dalje, a posebno u posljednjih 100 godina, u razdoblju intenzivnih arheoloških otkrića. Osim toga Emona je u svijesti  Ljubljančana zauzela važno mjesto u drugoj polovini prošlog stoljeća s razvojem robnih marki, poput trgovine Emona i folklorne skupine Emona.˝

Ova zanimljiva izložba može se razgledati do 31. svibnja 2015.