Krasopis u Kumrovcu

 

Muzej Staro selo u Kumrovcu ima novi stalni postav. Život na kraju 19. stoljeća dosad se mogao vidjeti u sačuvanim seljačkim kućama i uz pomoć majstora zaboravljenih vještina.

Ovoga puta pomogla su djeca.

U školi koju je nekoć pohađao i Josip Broz Tito postavljena je izložba koja dočarava nižu pučku školu s kraja 19. stoljeća. Rekonstruiran je i razred, posjetitelji mogu vidjeti kako je to bilo prije 120 godina, kad je u Kumrovcu bila osnovana škola. Učenici pišu tintom, učiteljica u ruci ima šibu. Mislilo se na svaki detalj, čak i na kukuruz za klečanje.

Autorica izložbe Tatjana Brlek, predstavlja koncept: “Razred je opremljen originalnim eksponatima koji su prikupljeni iz nižih pučkih škola s područja nekadašnjeg kotara Klanjec tako da se možemo podičiti zavidnom zbirkom inventara u učionici koja podjeća na interijer s kraja 19. stoljeća.”

Kako izložba pokazuje, najpoznatiji učenik škole je Josip Broz Tito. On je, malo tko zna, ponavljao prvi razred. U ono doba, pisati je značilo krasopisati i ljepoti rukopisa pridavano je mnogo pažnje. Danas ovako pišu samo učitelji stare garde. Tanka kosa, uspravna debela.

Učitelj Rudolf Tramišak se žali: “Djeca sad ni svoj rukopis ne mogu pročitati to ni na šta ne liči.”

Odgovor na to djeca nalaze u igri. Na pitanje je li bilo teško vježbati kose i uspravne crte, mala Patricija Levak spremno kaže: ˝Ne, mogu ja to.˝ A Mateja Ježinec se još navikava: “Ja baš tako ne pišem pa mi je malo čudno.”

Uostalom, vremena su se promijenila. Sad su tu mobiteli i računala, rijetko tko se dopisuje rukom. Tko pak želi probati, može doći na kumrovečku radionicu krasopisanja.