Duhovni krajobrazi Metke Krašovec

 

Pregledna izložba Metke Krašovec u Modernoj galeriji u Ljubljani prikazuje njezin uzbudljivi slikarski opus od šezdesetih godina do danas. Svoj rad označava kao traženje puta dugog 48 godina, kako s pomoću likova i figuralike stvoriti apstraktnu sliku i nadzemaljski osjećaj. Tehnički dobro potkovana prošla je put od crvenih slika monokromnog neoklasicizma preko spiritualizma tantre do reizma i prividnoga hiperrealizma sve do velikih glava i metafizičkog slikarstva.

Akademska slikarica i grafičarka kaže: “S jedne strane stvari su vrlo različite, a s druge strane ja vidim crvenu nit, koja me vodi u izražavanju mojih osjećaja i govori mi kako da onomu što hoće izaći nađem najprimjereniju formu.”

Uz slikarstvo njezini su mediji i grafika i crtež. Već o njezinim ranim slikama kritičari su se raspisali o orijentalnoj raskoši boja, kojoj su njezine slike ostale vjerne sve do danas. Udružuju elemente obojenih površina krajolika i portreta s mističnom simbolikom i metafizičkom perspektivom.

Izuzetan slikarski opus Metke Krašovec može se razgledati u ljubljanskoj Modernoj galeriji od 31. siječnja do 29. travnja 2012.