Učiteljica harfe Natalija Gorbunova

 

Nedavno je nagradu najboljeg učitelja glazbe u Mađarskoj dobila jedna umjetnica na harfi u Szegedu, čiji mnogi učenici uspješno nastupaju na natjecanjima ozbiljne glazbe i na koncertnim podijima. Oni je obožavaju zbog beskrajnog strpljenja i razumijevanja. Sestre Patkós već pet godina polaze njezine sate poduke. U glazbenu školu odlaze dva puta tjedno, ali kod kuće dnevno vježbaju 2-3 sata. Nastavnica harfe je uvjerena da nije bitan samo talent i marljivost učenika nego veliki udio ima i roditeljska potpora i njihova požrtvovnost. Smatra da je podjednak uspjeh ako se učenik kasnije i ne afirmira kao umjetnik na harfi nego i u drugoj struci sačuva u svom srcu ljubav prema glazbi.

 

Autorica: Zsuzsa Sári

Snimatelji: Zoltán Kajtsa, László Szögi

 

GorbunovaC

 

Szegedski simfonijski orkestar se priprema za nastup. Ovaj put su solisti mladi talenti koji su svojim znanjem i marljivošću zaslužili da stupe na podij pred publikom. Pomaganje mladih iskusni glazbenici smatraju svojevrsnim poslanjem.

Umjetnički voditelj orkestra SÁNDOR GYÜDI radostan je zbog toga: ˝Jako nam je drago kada možemo svirati s djecom i doista su najvrijedniji, najtalentiraniji oni kojima se ukaže ova mogućnost. Pod rukom naše ruske harfistice već su izrasle generacije a među njima su sada najvještije najmlađe sestre Patkós. Neobično je i to što dvije sestre uzajamno idu stopama one druge.˝

 

Mariann je prvo učila svirati glasovir, ali joj se više svidjelo sviranje na harfi. Zvuk glazbala sa 47 žica i 7 pedala od prvog trenutka ju je očarao. MARIANN PATKÓS pokazuje: ˝Nije to kao na glasoviru gdje su tipke, nego se ovdje raznim pedalama može podesiti kako zvuči recimo C, potom ovako i ovako. Svaka žica mijenja ton.˝

GorbunovaB

Natalija Gorbunova nikada nije brojila koliko je učenika izašlo iz njezinih ruku. Ali jedno je sigurno: može biti više od deset onih koji su postigli ozbiljne uspjehe na glazbenim natjecanjima ili koncertnim podijima.

Kada vrijedi započeti učenje sviranja na harfi? NATALIJA GORBUNOVA odgovara: ˝Možda od prve godine, kada dijete već može sjediti i zna pokretati svoje ruke, po meni onda se može započeti.˝

Sestre Patkós je čitava zemlja upoznala kada su nastupile u televizijskoj emisiji za otkrivanje talenata ˝Virtuozi˝. Mariann je u svojoj kategoriji ušla i među troje najboljih.

˝Kad sam tužna i počnem svirati na harfi, njen zvuk mi je tako umirujući. A kad sam ljuta zbog nečega ili na nekoga i počnem svirati, onda sva ljutnja i tuga koja je bila u meni odleti, pa i zbog toga jako volim svirati na harfi˝, kaže MARIANN PATKÓS.

Majinom vježbanju prethodi izvjesna tehnička stanka, jer da bi dosegnula pedale za sada joj je potreban mali stolac i montiranje produživača za pedale. ˝Kad ne bi bilo harfe ne bih bila toliko sretna˝, kaže mala MAJA PATKÓS. ˝Meni je harfa vezana uz srce.˝

GorbunovaA

 

Maja je počela svirati samo godinu dana kasnije od starije sestre. Kod kuće naizmjenično vježbaju jer nakon sat i pol već ih bole i utvrdnu prsti.

Ponajprije zbog uspješnih nastupa svojih učenika Natalija Gorbunova je stekla titulu najboljeg nastavnika glazbe u zemlji. Svojim učenicima stalno organizira mogućnosti za nastupe da ih motivira za mnogo vježbanja, za što savršenije pripreme.

Na posljednjem međunarodnom natjecanju harfista Maja je u svojoj kategoriji bila prva, tako da se uz svoju sestru Mariann već se i ona može dičiti ozbiljnim umjetničkim uspjehom.