Oživjela zbirka grofa Schacka

 

shack collection4a

Iako je zbirka grofa Schacka jedan od najvrjednijih Galerija slika münchenskih muzeja, ona je usred glavnoga grada savezne pokrajine Bavarske dugo spavala kao Trnoružica.

Obnova samog drugoga kata trajala je više od deset godina. Sada ondje, primjerice, posjetitelj može vidjeti španjolske krajolike iz 19. stoljeća, kakvih nema ni u jednom drugome muzeju u Njemačkoj.

Do tamo se stiže skromnim stubištem, gdje su napokon postavili uređaje za zaštitu od požara. Uslijedila je energična obnova krova, za koju su rabili staklene prizme kako bi svjetlost optimalno ulazila.

Glavni direktor münchenskog Državnog ureda za izgradnju KURT BACHMANN pojašnjava: ˝Sve je išlo postupno. Dakle, počelo je jednom temom, a onda su vidjeli da se to zapravo nadovezuje na drugu temu. A na drugoj su temi utvrdili da nema dovoljno novca. Pa su opet nešto ublažili. I tako su se snalazili tijekom svih tih godina…˝

Znatno je odlučniji bio kolekcionar Adolf Friedrich, grof od Schacka. Naslijedio je bogatstvo i, naravnok, postupao sukladno tome posve samostalno i u samo dva desetljeća skupio više od sto slika. Imao je veliku strast prema kasnoj romantici. Smatrao je da su svi slikari, slično kao pisci, nadareni za poeziju.

Svoju je privatnu kuću zarana otvorio javnosti, jer najradije je putovao po svijetu, otkriva glavni direktor Bavarske državne zbirke BERNHARD MAAZ: ˝Više od pola života proveo na putovanjima. Osobito po zemljama Mediterana. Nije išao samo u obližnje sredozemne zemlje, Italiju i Siciliju, nego u Španjolsku i na Istok – u Grčku i Malu Aziju, Svetu Zemlju i Egipat.˝

Grof Schack vječito je tražio korijene europske kulture. U njegovoj zbirki u Münchenu, u Ulici Prinzregenten, promatrač može osjetiti tu strastvenu potragu i nalazak.