Mladunci čovječje ribice

 

U Postojinskoj jami već su u tijeku pripreme za 2018.godinu, kada će se različitim priredbama obilježiti 200. godišnjica od otkrića unutarnjih dijelova jame i početka organiziranog turizma. Njihovo dostignuće protekle godine nesumnjivo je ˝rođenje˝ čovječjih ribica (Proteus anguinus) u akvariju. Jedinstveni događaj u svjetskim mjerilima, pravo čudo prirode, jer prvi puta u povijesti jame kakvu poznajemo čovječje su se ribice razvile u akvariju. Biolozi su cijeli proces od odlaganja jajašaca do razvoja mladunčadi budno pratili i dokumentirali. Preživjelo je 21 mladunče. Pod strogim su nadzorom. Čini se da će zauvijek ostati u akvariju, jer po mišljenju stručnjaka u prirodnoj sredini ne bi preživjeli. Inače je u Sloveniji čovječja ribica zakonom zaštićena životinjska vrsta, a od 1982.godine uvrštena je na popis rijetkih i ugroženih vrsta.

 

Autorica: Carmen Leban    

Snimatelj: Artur Rutar i arhiva Postojnska jame d.o.o    

 

MLADICI PROTEUSA V POSTOJNSKI JAMI1a
Postojinske jame ne obilježava samo bogatstvo krških pojava i čudesni stalaktiti i stalagniti, nego i bogat podzemni životinjski svijet. Najpoznatija je čovječja ribica. U jamskom području živi čak 175 životinjskih vrsta, od čega115 pravih jamskih.

Stoga ne začuđuje da je Postojinska jama zipka speleo-biologije. Razlog za veselje bio je 30. siječanj prošle godine, kada je jedan od vodiča zamijetio da je na staklo akvarija u Koncertnoj dvorani pričvršćeno jajašce čovječje ribice, na što su čekali više godina.

Nakon početnog oduševljenja upravitelji su se suočili s činjenicom da se moraju pobrinuti da se iz 64 jajašaca izlegnu mladi, što im 3 godine prije nije uspjelo. Voditeljica projekta KATJA DOLENC BATAGELJ prisjeća se: ˝Zato smo tada donijeli odluku da zaposlimo dva biologa, koji će voditi brigu o našim čovječjim ribicama, pa i o svim ostalim jamskim životinjicama, kojih u Postojinskoj jami ima mnoštvo.˝ Postoji samo pola posto mogućnosti da se iz jajašca razvije mladunče, a u prirodi čovječja ribica izlegne jajašca svakih šest do deset godina, pa u Postojinskoj jami ništa nije bilo prepušteno slučajnosti. Iz akvarija su uklonili ostale jedinke, zatamnili ga, a kasnije je stijena na koju su bila pričvršćena jajašca, prenesena na tajnu lokaciju.

MLADICI PROTEUSA V POSTOJNSKI JAMI5aNo bez komplikacija nije moglo ići, otkriva biolog PRIMOŽ GNEZDA: ˝Neka od jajašaca su počela sivjeti, što znači da ih je napala bolest, zato ih je bilo potrebno ukloniti. To smo učinili biolog Saša i ja. Popeli smo se u akvarij, jedan je podigao kamen, a drugi pomoću cjevčice precizno i oprezno uklonio jajašce koje je propadalo. ˝

Prva čovječja ribica izlegla se nakon četiri mjeseca. Od mladunčadi sada je svako u svom akvariju i ako ćemo imati sreće, preživjet će svih 21. Posebna pozornost čovječjim ribicama posvećuje se prilikom hranjenja, iako odrasle životinje u prirodi bez hrane mogu preživjeti i do deset godina. PRIMOŽ GNEZDA demonstrira process hranjenje: ˝Hranimo ih ovim bijelim crvićima. Tu imam 4 crvića i obično to sve pojedu u roku od pola sata. Ne skupljamo ih u prirodi, nego ih uzgajamo u laboratoriju. Na taj način se osiguravamo da se ne dogodi neka infekcija. Isperemo ih u vodi, a zatim ponudimo ribicama i one to obično odmah pojedu. A sada je već vrijeme da dobiju obrok, i ja ću otići. Na žalost, ne smijete sa mnom, jer je laboratorij još uvijek na skrivenoj lokaciji.˝

Čovječje ribice, za koje se nekada smatralo da su mladunčad groznog zmaja, sada su stare 8 mjeseci i mjere 6 centimetara. To su vrlo neobični vodozemci: imaju vanjske škrge, na prednjim nogama tri, a na zadnjim po dva prstića. Odrasle su jedinke bez pigmenta i očiju, a njihovi preci već su odavno izumrli.

MLADICI PROTEUSA V POSTOJNSKI JAMI4a

Sve to i puno zanimljivog o Krasu zorno je predstavljeno na izložbi EXPO, koja osobito oduševljava školarce. Direktor d.o.o Postojnska jama MARJAN BATAGELJ ističe: ˝EXPO je vrlo značajan dio parka Postojinska jama, prije svega zbog toga jer interpretiramo nastanak Postojinske jame, cijeli Dinarski Krš, a prije svega naš matični Kras, po kome zapravo svijet i prepoznaje  krš.˝

U Postojinskoj jami, što privlači horde turista, vrijeme se zaustavlja. Tu se život milijunima godina odvija polaganije. Čovječje ribice nakon godine dana narasle su šest centimetara, no nitko točno ne zna koliko vremena je trebao stalagnit Briljant od 5 metara, kako bi zasjao u svoj svojoj ljepoti. Za tisuću godina, naime, naraste tek nekoliko centimetara.