Koja je najbolja pálinka?

 

Palinka 1a

Svatko je mogao kušati najfinije rakije na natjecanju nazvanom Quintessence, priređenom u Lilllafüredu. Po stručnjacima, rakija je dobra samo ako se pravi doista od voća i ima čisti voćni okus. Najviše ljudi traži rakiju ne jaču od od 50, ali ne slabiju od 45 postotaka.

Na natjecanje je stiglo više od 1300 raznih vrsta rakije gotovo sa svih strana svijeta, čak i iz Turske ili Kine. Po mišljenju proizvođača, glas publike je bitan jer najbolje pokazuje stvarne zahtjeve potrošača. Za natjecanje se prijavilo i više mađarskih pecara rakije. Većina se složila da im je kvaliteta najvažnija, pa tek onda zarada.

Vlasnik pecare rakije u Tuzséru JÁNOS KOMÁROMI to potvrđuje: ˝Ovo nam je struka, bavimo se ugostiteljstvom i trgovinom pića. Tako je mom prijatelju i meni pala na pamet ideja da kupimo jednu staru pecaru i stvorimo od nje tvrtku koja proizvodi pravu mađarsku pálinku visoke kvalitete.˝

Bence Tuzson, mađarski državni tajnik za komunikacije, tijekom natjecanja je istaknuo kako danas rakija nije više ono što je bila u prošlosti, pa niti prije desetak godina, nego je cijenjeno kvalitetno piće, koje ima svoju kulturu i poklonike koji su pravi znalci.