Klimtov zagrebački krug

 

Klimt3

 

˝Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.˝ naslov je velike izložbe u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori. Prvi put su okupili djela Gustava Klimta, Vlahe Bukovca i Ivana Meštrovića, te ostalih hrvatskih umjetnika bečkoga kruga njihova vremena, u segmentima arhitekture, skulpture i slikarstva.

PETRA VUGRINEC, jedna od kustosica izložbe, objašnjava: ˝Odlučili smo prikazati poveznice između zagrebačkih i bečkih umjetnika u periodu Moderne, ili uže u periodu koji mi nazivamo Secesija, jer je to ključan period koji se eto nekako uspio suprotstaviti tradiciji, koristeći je i opet iznjedriti nešto sasvim novo što je kasnije rezultiralo lijepom suvremenom umjetnošću 20. stoljeća.˝

Hrvatska inače ima u vlasništvu 3 originalna Klimtova oslika u riječkom kazalištu, a ovdje su su pokrivena sva bitna razdoblja njegova stvaralaštva s 3 ulja koja rijetko napuštaju granice Austrije, 5 crteža i 3 grafike. Ekskluzivno je pokazana slika predvodnica simbolističkog slikarstva iz 1903., koja se dugo smatrala izgubljenom: “Varljive svjetlosti”.

Kustosica IRENA KRAŠEVAC ističe: ˝Slika je inače u privatnom vlasništvu, prema tome vrlo rijetko se izlaže i praktički je nepoznata.˝

U Zagrebu su prvi put i Bukovčevih kupačica iz bečkog Belvederea, te nakon punih sto godina dio carske zbirke, Meštrovićeva ˝Majčina briga˝, pristigla iz Muzeja lijepih umjetnosti u Budimpešti.

Među nekih 250 eksponata su i dizajnerska djela od pokućstva, odjeće, do uporabnih i ukrasnih predmeta.

Jedna je od posebnosti postava Ženska soba, jer je upravo na ženskom stvaralaštvu težište ˝Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017.˝, koja predviđa 60-ak manifestacija, a otvara je upravo ova izložba.

Prema nekima izložba godine u Zagrebu ostaje otvorena do 7. svibnja 2017.