Grado i ribarski život na tragu zime

 

Na površini većoj od dvanaest tisuća hektara, u blizini lagunskoga mjesta Grado s lagunom Marano na zapadu, obuhvaća obalni pojas koji je dug 25 kilometara. To je splet kanalića  i uvala, bezvremeno vodeno carstvo, carstvo vjetra i tišine. Mjesto je to gdje se susreću nebo, zemlja i voda, a u čaroliji zimske magle i  studeni koja se uvlači u kosti, ribari pronalaze sebe. To su ribari bez ulova koji s puno nade čekaju proljeće.

 

Autorica:   Tiziana Toglia

Snimatelji: Cristian Cociancich,  Alessandro Crevatin

 

fishermans winter1a

 

Francesco ima 72 godine. Rođen je u laguni. Otac mu je bio čuvar jedne ribolovne uvale.

Ostao je tu jer obožava ovu lagunu. ˝Volim ovu baruštinu˝, povjerava FRANCESCO PADOVAN. ˝Volim je onako kako se može voljeti samo ono što nam je blisko.˝

Pokazuje ulov jedne kogole – to je vrsta mreže – ulov ostvaren u dva-tri dana. No premalo je to… ˝Sada je to posve malo˝, potvrđuje. ˝Ovdje je šest kogola. Moramo raditi s toliko njih kako bismo skupili bar nekoliko kašeta ribe.˝

Pridružuju mu se kolege Mario i Robi: ˝A sad idemo˝, poziva ih…

 

Voze se batelom. Batela je ribarski brod ravnoga dna, to je klasična brodica upravo s područja ovoga mjesta koje se zove Grado.

fishermans winter3a

Plovimo u moru dubokom dvadeset-trideset centimetara. Čini se daovdje u moru pliva podosta riba.

Stigli smo na otok Busiari. Slavni otok Busiari, kažu! Nekoć su na njemu živjele mnoge obitelji. Ali more je malo-pomalo osiromašilo.

Francesko je već dugo jedini stanovnik na otočiću, jer zimi rijetko tko ovamo dolazi. Svi su otišli, jer voda je osiromašila.

Pošli su u dva čamca, pa ih Francesco doziva: ˝Mario, vidimo se tamo… Robi, kakav je ulov?˝ I nastavlja vodeći nas dalje svojim malim svijetom: ˝Primjerice, zimi moramo krpati mreže, pojačati ih, spremiti na sigurno mjesto. A moramo održavati u dobru stanju  i naše brodice, te naše batele.

Ovo je naše spremište… Ovdje držimo brodove kad stignemo na cilj. Osim što sam ribar, ja sam i čuvar uvale. A najveći nam je neprijatelj led! Nažalost, led nam oduzima velik dio ulova.˝

fishermans winter5a

 

I evo, stigli smo… Vidi se da je tu zimi moguće samo krpati mreže, ništa im drugo ne preostaje. Jer zimi zapravo gotovo uopće nema ribe. Zimi pripremaju mreže za proljeće.

Svi su ribari i vješti kuhari. Jer kad su ribarili, uz njih nije uvijek bila žena koja bi im kuhala. Tako će i danas na kraju dana topla riblja juha zagrijati tijelo i dušu. Pa sutra, opet ispočetka…