Šamani u Allgäu – molitvom do zdravlja

 

Od pamtivijeka postoji kulturno i mistično-religiozno mišljenje. Povuklo se tek u naše vrijeme, u naše doba uzleta tehnike i revolucionarnih spoznaja. Ali, vjerovanje u to nije nestalo, iako ga ljudi često skrivaju. U Allgäu u Bavarskoj tim se mističnim postupcima bave neskriveno i  uspješno.

 

Autor:  Christoph Wittmann

Snimatelj: Alexander Kraeft

 

Gesundbeter4a

 

Šarlatan ili moćna magija? To je prvo pitanje koje postavljaju svi oni koji misle na  iscjeljitelje, rukopolagače ili istjerivače duhova.

Sigurno je jedno, svuda žive stari običaji: čim čovjek osvijesti neobjašnjive prirodne pojave, zaključi da postoje neke jake, više moći. To su moći koje čovjek ne može vidjeti, njima ne može upravljati. A ako te moći postoje, na njih se djeluje molitvom i žrtvama prinosnicama, smatraju neki.

Allgäu očarava ljepotama svojih krajolika, poviješću i čvrstim pučkim vjerovanjima.

 

 

Anneliese Hoch iz Bad Waldsee-a zovu moliteljicom za zdravlje jer ublažava boli i uklanja bradavice svojom duhovnom snagom. A uz to idu i brojna vjerovanja: ona ljude prima u oba petka nakon uštapa, od 13 do 17 sati (u doba kada je umro Isus).

Gesundbeter5a

 

Terapija je besplatna. Traži se samo čvrsta vjere i povjerenje. Svatko može doći, ne mora znati izmoliti ni ˝Oče naš˝.

Allgäu je pun seoskih imanja na kojima žive običaji koji su u gradovima odavno zaboravljeni. Tamo i danas njeguju stare običaje i magiju. Kulturna je to riznica pučkih saga i usmene predaje.

Jedan od istraživača desetljećima je skupljao magijske izreke duhovnih iscjelitelja.