Obnovljena ljubljanska Narodna galerija

 

Narodna galerija2

Narodna galerija je muzej s jednom od najdužih tradicija u Sloveniji.

Početkom 2016. godine završena je njezina obnova i po prvi puta su povezana sva tri dijela. Od 16.000 djela u zbirci, za stalnu izložbu je moralo biti odabrano manje od 600.

Pogled na makete razotkriva, koliko posla su suradnici galerije imali s postavljanjem izložbe.

Svečana dvorana je sada bogatije ukrašena jer su restauratorske sondaže ispod žbuke razotkrile mnoge izvorne ukrase. Restauratorica konzervatorica ANKA BATIČ objašnjava: ˝Praktički je sve bilo oslikano rubnim pojasevima, s rozetama – to su ta šablonska dekorativna oslikavanja i to je krajem 19.stoljeća bilo vrlo moderno.˝

U  velikoj dvorani održavani su svečani plesovi, i budući da je Narodni dom prilikom otvaranja 1896.godine bio prva elektrificirana javna zgrada u Ljubljani, nazivali su je i osvjetljenim lampionom. Tu se može naći i novo najveće djelo izložbe – oltar iz ortnečkog dvorca visok 6 metara.

Sigurno će biti omiljen i Odjel s impresionistima i djelima Riharda Jakopiča, koji je također bio i među inicijatorima osnivanja Narodne galerije.

Ključno prostorno poboljšanje je Sokolska dvorana, nekadašnja teretana, u kojoj je vježbao i Miro Cerar. Tu se kroz povećani odjel za srednjevjekovnu umjetnost i ulazi na izložbu.

Galerija je sada i puno svjetlija. Naime, otvoreni su prozori, a zidovi su obojani svijetlim bojama.