Poklade u Hintersteinu

 

Običaji darivanja. U bavarskom mjestu Hinterstein još postoji tipičan običaj – podsjeća na pokladne obrede, ali isprva nisu bili povezani. Dečki od 6-14 godina od kuće do kuće mole brašno, šećer, jaja i maslac, u novije doba i novac.

 

Snimke: Arhiva BR

 

Butzengehen2a

Najmlađima je i danas mučno probijanje kroz snijeg i hladnoću. Igraju zadane uloge, okićene starim poslovicama, koje nas svojim sadržajem nose u doba ratne bijede u 18. i 19. stoljeća.

To je prosjački običaj, nastao u davna vremena, kad su djeca često bila prepuštena sebi. Izreke koje se pritom izmjenjuju do 1900. Su poznavali diljem Švapske. A običaj se sačuvao do danas samo u pokrajini Ostrachtal južno od Hintersteina.

Potkraj siječnja u tim je planinama ciča zima. Selo je pusto, a samo rijetki izlaze iz tople sobe. Zato bi se svako začudio vidjevši usamljenu, čudno odjevenu djecu kako krče duboki snijeg. Poredani po visini, od rana jutra idu od vrata do vrata.

 

Hinterstein1a

Tko nije odrastao ovdje u dolini, tad se zaista nađe pred zagonetkom.

˝Mi u Hessenu nemamo slične običaje, a ni takve tipove˝, kaže jedan seljanin.

Ti su tipovi: junakinja, djeva bajna, pekar, krčmar i još pet-šest likova. Tek kad nema nastave, oni se mogu predati glumi. I svake godine mogu postići uglednije mjesto u hijerarhiji, a s 13 godina se povlače iz igre.

Deset ˝klasičnih˝ junaka s vlastitim molbama u izrekama kucaju na vrata jedne kuće. Domaćini spremno otvaraju vrata. Daruju ih voćem, kolačima, toplim čajem. Puneći vreće i košare maleni pokućarci idu dalje selom…

 

Starija djeca brinu za onu mlađu. ˝Hladno ti je?˝, pita jedan najmanjeg Simona, koji mrsi kroz drhtave usne: ˝Jest!˝ Niklas mu tada hrabro daje svoju kapu.

Butzengehen9a

Još samo nekoliko metara pa će se napokon dočepati tople sobe i riješiti balasta. Ali dosta su skupili. Djeca se jedanput u godini moraju najesti, takav je bio njihov život nekoć.

Willi Weber ima jednu od rijetkih preživjelih seoskih pekarnica. Već je njegov djed 1930. imao slične resice u Hintersteinu.

Mališani će se rado njima zasladiti, iako danas sigurno nema baš istinski izgladnjele djece.

Promrzli ali siti, prije mraka vraćaju se kućama.