Očarana mađarskom narodnim vezom

 

Modna kreatorica Tünde Hrivnák odrasla je u Tótkomlósu u županiji Békés, gdje do danas čuvaju i njeguju tradicije. Kreatorica već dulje živi u Budimpešti, ali njezine haljine i dalje kao da su začarane mađarskim narodnim motivima. One otkrivaju harmoniju koju je Tünde donijela sa sobom kao obiteljsko nasljeđe u svijet mode. Njen jedinstveni stil već je otkrilo i više filmskih zvijezda, primjerice Nicole Kidman.

 

Autorica: Lilla Malya

Snimatelji: Bálint Tarkó, László Szögi

 

MTV_Traditional embroidery3a

 

U jednom budimpeštanskom salonu iz dana u dan oživljavaju djelići davnog djevojačkog sna. Tünde Hrivnák kao da se rodila u svijetu haljina. Prve ubode iglom naučila je od bake i majke. Njene kolekcije dočaravaju ljepotu i eleganciju na modernoj ženi, ali svojim je haljinama dala posebnost vrativši se tradicijama.

Iz kovčega jedne vezilje izranja šarenilo narodne nošnje iz Kalocsa, što je za ovu kreatoricu neiscrpan izvor ideja. Kaločanski uzorak nastajao je 1800-tih godina i kontinuirano se razvijao, a nakon II. svjetskog rata kao u trenu nestao iz svakodnevne nošnje.

Zašto, objašnjava ANDRÁSNÉ BOLDVÁRI iz udruge kaločanskih vezilja: ˝Tih godina kaločansko nije trebalo nikomu. Čak sam i prodala svoje haljine. I ne samo ja, nego sve mlade žene iz Kaloče. Moja sestra je pet godina mlađa, ona više nije ni nosila široku suknju, a iz moje dobne skupine sve su se skinule, kako kažemo.˝ I teta Ica je desetljećima mislila da se više neće vratiti u kaločanske uzorke. Ali srećom nije tako ispalo. Otprilike prije deset godina opet su isrksnuli igla i konac, te možda u posljednji tren spasili stoljetnu mađarsku tradiciju.

Upravo u tom ponovnom stvaranju vrijednosti ulogu je prihvatila Tünde. Stapanjem tradicije i modernoga stvorila je mogućnost da motivi mađarskog veza opet budu na svakodnevnoj odjeći. TÜNDE HRIVNÁK smatra kako inicijativu treba prepustiti veziljama: ˝U cijelosti prepuštam njima da autentični uzorak bude doista izvorni i pravilan. Nama je to jako važno.˝

 

MTV_Traditional embroidery4a

U ovakvim haljinama priliku su vidjele i žene iz Mezőkövesda koje pak održavaju tzv. matyó tradicije. Zabrinute da će njihova narodna nošnja ostati zatvorena među muzejskim zidovima, uspostavile su vezu s dizajnericom i otada matyó kolekcije također očaravaju one koje ih nose. Umjetnička voditeljica ugruge Matyó Népművészeti Egyesület BERNADETT ZELEINÉ PAP ne uzima tradiciju zdravo za gotovt: ˝I ja sam načisto s tim da je danas već potrebno nešto drugačije nego prije čak 100 godina.˝

Boje haljina određuju aktualni trendovi, za što treba odabrati odgovarajuće materijale, opet dostojno čuvajući ljepotu tradicija.

˝Izvornim ručnim vezom ukrašene crne, bijele, crvene haljine su postojane, kaže TÜNDE HRIVNÁK. ˝Dakle, glede boja neka naše vrijednosti budu stalne i neka autentični ručni vez nosi svoju misaonu poruku.˝

Istina, i vezovi haljina se u bojama opet mijenjaju, prilagođavajući se današnjoj modi, ali su motivi, i način uboda i sada oni stari. Žene koje rade kaločanske i maćo vezove stalno se uzajamno nadopunjuju.

˝Drugačiji je uzorak potreban ako vezemo jednobojnom crnom, drugačiji ako vezemo na šareno jer svaki uzorak pokazuje drugačije˝, kaže BERNADETT ZELEINÉ PAP.

MTV_Traditional embroidery7a

A konačni rezultat govori sam za sebe. Sa svojim kolekcijama Tünde osvaja ne samo kod kuće, nego i u Europi i Americi. Na gala večeri dodjele Oscara mogao se vidjeti jedan po njoj kreiran komplet –nosila ga je Réka Szemerkényi, mađarska veleposlanica u Washingtonu.

˝Način na koji ona obrađuje starinsku modu jamči da će kaločanski vez opstati i sutra i ubuduće i da ćemo i za 10-20 godina moći kazati da ostaje živ˝, smatra BERNADETT ZELEINÉ PAP.

Svojom kolekcijom Tünde nije stvorila samo poseban stil. Haljine koje je sanjala, koje su njezine kolegice brižno izradile, a koje ponosno i ponizno nose njeni modeli, ujedno je spašavanje vrijednosti. Onih vrijednosti koje su se zamalo izgubile, ali koje sad promišljeno iznova oživljavaju.

Zato je TÜNDE HRIVNÁK s pravom zadovoljna: ˝Ova linija dokazuje kako je narodna moda vječna. Bila je prije 100 godina, bit će i za 100 godina. Kao i vezovi.