Komna iza bohinjskih skijališta

 

Bohinjsku dolinu uz njenu zabit zatvaraju strmi ponori i strme obale, iznad kojih se na visini od 1500 do 1700 metara rasprostire prostrana visoka planinska visoravan Komna, dio Nacionalnog parka Triglav. Zimi je vrlo omiljena među planinskim skijašima. Planinarski dom na Komni otvoren je cijele godine i jedno je od najposjećenijih planinarskih odredišta u slovenskim planinama.    

 

Autor: Miro Štebe

Snimatelj: Jože Hartman

 

Komna pozimi2a

Ovo je jedna od najvećih visoravni u blizini Triglava, stoga preko nje vode i pristupni putovi na najvišu slovensku planinu. Put na Komnu započinje kod slapa Savica, koji sa svojim pramenovima divlje vodene pjene još od nekada raspiruje maštu posjetitelja.

Najveći slovenski pjesnik France Prešeren čak ga je odabrao kao pozornicu za svoj najznačajniji pjesnički ep Krst pri Savici.

Površina Komne je izuzetno dinamična, jer su vapnenastu površinu nagrizle vode, što su si prokrčile put u podzemlje. Sve je puno suhih dolina, vrtača, umetnutih hrbata i sljemena.

 

Jedna od legendi kazuje, kako je površinu Komne u bijesu rogovima razrovao zlatorog, kralj kozoroga, kada je na njega pucao pohlepni lovac. Ljeti većina površine Komne zaraste u nisko žbunje, a zimi – kada sve prekrije snijeg i zagladi sva udubljenja – preobrazi se u jedan od najprivlačnijih ciljeva za planinske skijaše.

Komna pozimi4a

Planinski skijaš ANDREJ SLAK upućuje nas: ˝Komna je odavno raj za skijaše. Jer je sigurna, ima puno snijega. Tu su lijepi, za planinsko skijanje prikladni brežuljci koji nisu opasni. Primjereni su i za početnike i za sve druge.˝

Dom na Komni otvoren je sve dane u godini, pa posjetiteljima omogućava da već vrlo rano ujutro započnu s usponom na okolne vrhove, što je posebno značajno u proljeće, kada se snijeg tijekom toplijeg dijela dana topi i postoji veća opasnost od lavina.

Planinski skijaši rado dolaze i u planinarske kuće, koje su posijane po visoravni. Zimi ih uvijek prekrije više metarski snježni pokrivač, tako da je na visoravni doista prava zimska idila.

Domar planinarskog doma na Komni HERMAN URANIČ kaže: ˝Ljeti, u srpnju, kolovozu i rujnu najviše je planinara koji odlaze u smjeru prema Triglavu i prema Krnu, a zimi je ovdje najviše planinskih skijaša.˝

Snijeg se na Komni zadrži dulje nego drugdje, jer je razmjerno hladna. Na njoj su naime i brojne vrtače, takozvana mrazišta.

Komna pozimi3a

 

Geograf MIHA PAVŠEK objašnjava: ˝Članovi slovenskog meteorološkog foruma već više godina promatraju i mjere temperature u okolnim vrtačama. Ovdje dalje najpoznatije je mrazište Mrzla Komna, gdje je prije dosta godina izmjerena apsolutno najniža temperatura.

Izmjereno je čak 49,1 stupnja Celzija ispod ledišta, čime se mrazište na Komni može usporediti s drugim najhladnijim u Alpama, a istovremeno je to i najniža temperatura, izmjerena do sada u Sloveniji. Inače se na Komni tijekom sunčanih dana atmosfera ugodno zagrije.