Hundertwasser i spas Zemlje

 

HUNDERTWASSER3a
Svestrani je umjetnik austrijski Friedensreich Hundertwasser umro prije šesnaest godina. Prije devet godina preminuo je i utemeljitelj Muzeja Buchheim u mjestu Bernried u Gornjoj Bavarskoj, Lothar-Günther Buchheim. Vezivalo ih je dugo prijateljstvo, ali tek je sad u Muzeju mašte na jezeru Starnberg postavljena opsežna izložba s više od stotinu Hundertwasserovih djela.

Nijedan se umjetnik nije kao Hundertwasser zauzimao za spas Zemlje i čovječanstva. Za razliku od mnogih svojih kolega umjetnika, Hundertwasser je htio stvoriti ljepotu zato da bi postigao dobrotu. ˝Ravna crta vodi prema propasti čovječanstva˝ govorio je. Posvetio se prirodnim kružnim tokovima i spirali, jer je bio svojevrstan ekolog.

Još je 1970-ih htio stjerati automobile pod zemlju, zazelenjeti kućne krovove i posaditi što više cvijeća. Ravnatelj Muzeja Buchheim DANIEL SCHREIBER pojašnjava: ˝Zapravo sve njegove slike možemo shvatiti kao prijedlog kako bi svijet mogao bolje funkcionirati. Pri tome ima veliku ulogu sklad s prirodom. Uvijek ga je pekla savjest kad god bi letio zrakoplovom, a savjest ga je pekla i kad bi u hotelskom zahodu isplahnuo svoje fekalije vodom za piće!˝

Osmislio je bio-toalet, koji uključuje nezaobilaznu kantu zemlje pomiješanu sa svim onim što čovjek iz sebe izbaci – tada nastaje bogati humus, ta hranjiva biljna tvar, i zatvara se kružni tok prirode.

Izložba u Muzeju Buchheim na jezeru Starnberger ostaje otvorena do početka ožujka 2017.