Vodokršće na rijeci Isar

6. siječnja slavi se jedan od najvećih blagdana u grčkoj pravoslavnoj crkvi: Bogojavljenje, ili Vodokršće. Tako se obilježava Isusovo krštenje u rijeci Jordan.

 

Sv. Tri Kralja znače kraj božićnih blagdana za katolike, dok je za pravoslavce isti datum tek Badnjak. Minhenski Grci, pak, već nekoliko godina na taj dan obnavljaju štovanje starog običaja kupanja u rijeci. Najbliža rijeka im je Isar, a na njezinim zimskim temperaturama, to zahtijeva dosta smjelosti… Naime, negdje kod Njemačkoga muzeja u Münchenu, u ledenu vodu se s mosta baca križ, a izvuku ga odvažni plivači. Sve to izgleda prilično spektakularno i, uz okupljene vjernike, redovito privuče i dosta znatiželjnih prolaznika.

Originalno nazvan Epifanija  (ἐπιφάνεια), a ponegdje i Teofanija (Θεοφάνεια) tj. pojava Boga, taj je blagdan najstarija svečanost u kršćanskim vjerama nakon Uskrsa i vraća se tradiciji Istočne crkve iz 2. stoljeća, koja podrazumijeva dvojako slavlje: Kristova rođenja i krštenja. I sam izraz Bogojavljenje dolazi izravno iz starogrčkog jezika, a znači pojavu božanskog u ljudskoj osobi Isusa Krista.

I ove je godine veliko vodeno posvećenje organizirano na minhenskome mostu Ludwigsbrücke. Usred grada pojavili su se mladići u ronilačkim odijelima, te uz glasnu podršku okupljenog moštva uskočili u ledenu rijeku, nastojeći uloviti veliki drveni križ. Kad ga jednom vrate svećeniku,  još dva puta ga predaju vodi. Tradicionalno, svako novo uzimanje križa iz rijeke, odabranim plivačima daje poseban blagoslov.

No to nije kraj događaja. Slijedi služba božja, blagoslov nekoliko stotina okupljenih vjernika i promatrača stručkom zelenila umočena u posvećenu  vodu i ljubljenje križa. Oni koji žele, na kraju će uzeti nešto vode iz ukrašene srebrne posude i ponijeti kući u bočicama. Taj impresivan drevni ritual suvremene ljude podsjeća također na poštovanje i zaštitu prirode.

Običaj okupljanja 6. siječnja na Ludwigsbrückeu postoji od 2002. Nije se mogao propisno održati samo 2018. iz sigurnosnih razloga. Zbog naglog  otapanja snijega u bavarskim Alpama vodostaj Isara je narastao do ruba korita. Drveni je križ bio pričvršćen tankim konopom i tako tri puta bačen i izvađen iz rijeke, kako bi ga opet preuzeo arhimandrit Georgios Siomos, župnik grčke pravoslavne crkve Svih svetih u Ungererstrasseu. A vjernike je blagoslovio i Aristi Vasilios, biskup Njemačke grčke pravoslavne metropolije.