Udo, karika koja nedostaje?

 

Najstariji dosadašnji dokazi o uspravnom hodanju ljudskih prethistorijskih predaka stari su šest milijuna godina, a dolaze s otoka Krete i iz Kenije. Poznat je pojam “karika koja nedostaje” za prijelaznu evolucijsku vrstu između majmuna i čovjeka, jer još nije utvrđen neposredni najnapredniji predak homo sapiensa. Sada su bavarski znanstvenici na jednom potoku u mjestu Ostallgäu pronašli ostatke nepoznatog majmuna, za kojega se procjenjuje da je hodao uspravno prije dvanaest milijuna godina.

Označen kao “Danuvius Guggenmosi”, dobio je i nadimak Udo. Uspijevao se održati na dvjema nogama zahvaljujući kralježnici u obliku slova S, dok majmuni imaju samo jednostavnu zakrivljenu kralježnicu,  izvijestio je istraživački tim na čelu s Madelaine Böhme sa Sveučilišta u Tübingenu u studiji objavljenoj u časopisu “Nature”. Tako se, prema njihovim spoznajama, može zaključiti da se uspravan hod današnjih ljudi najprije razvio u Europi, a ne, kao što se prije pretpostavljalo, u Africi.

Paleontolozi su iz jedne glinene jame izvadili 37 pojedinačnih nalaza: u potpunosti sačuvane kosti ruku i nogu, kralješke, kosti ručnih i nožnih prstiju – sve u svemu 15 posto cjelovitoga kostura. Prvi put im je bilo moguće pregledati nekoliko funkcionalno važnih zglobova poput laktova, kukova, koljena i gležnjeva u jednom fosilnom kosturu iz toga razdoblja. Bili su prilično iznenađeni vidjevši da su neke kosti više nalik na ljudske nego na majmunske.