Staklene kugle majstora Waltera   

 

Prizori iz bajki, pješčane plaže s palmama, rasplesani parovi na klizaljkama, anđeli na oblacima, sv. Nikola raznosi darove… Savršen svijet pod vječno plavim ili zvjezdanim nebom, ovjekovječen trenutak iz mašte na koji neprestance pada snijeg u staklenoj kugli… Mnogo je sakupljača, ili barem ljubitelja, ovih neobičnih rukotvorina.

“Djeca vole snijeg, a bajkoviti motivi i starije ljude podsjećaju na djetinjstvo”, kaže HANS WALTER, neumorni nastavljač loze proizvođača snježnih kugli u obiteljskoj tvrtki “Walter & Prediger”, osnovane 1948. u njemačkom gradiću Kaufbeurenu. Njihovi uradci odavno su dostigli kultni status, a u svijetu ima i takvih koji dostižu cijenu od tristo eura, pa i više. Neki rijetki primjerci, poput snježne kugle teške 15 kilograma, vrijede nekoliko tisuća eura, što ju je napravio japanski umjetnik Yoshitomo Nara.

Staklene kugle u kojima je stajao čovječuljak s kišobranom prvi se put spominju godine 1878. u izvješću o pariškoj svjetskoj izložbi. Služile su kao utezi za papir. A one u kojima vječito snježi, kao suvenir je izmislio Bečlija Erwin Perzy oko 1900. On je stavio minijaturnu hodočasničku crkvu u Mariazellu u kruškoliku čašu s vodom i u nju ubacio metalne strugotine koje evociraju snijeg.