Snježna kraljica, opera za djecu

 

Novi, veliki i smjeli projekt, koji dokazuje da koprodukcije mogu biti vrlo uspješne – tako je opisala produkciju dječje opere “Snježna kraljica” voditeljica kulturno-humanističkih programa u ljubljanskom Cankarjevom domu Barbara Rogelj. Naime, predstavu su radili zajedno sa Slovenskim kazalištem komorne glazbe i Ljubljanskom glazbenom maticom. Ovo je već peta opera koju su postavili s najmlađim pjevačima, jer smatraju da je uz samo iskustvo kazališnog rada važan i proces učenja.

A komorna operna dvočinka u šest prizora i s prologom skladatelja Matthewa Kinga prilika je i za okušavanje u različitim glazbenim stilovima, jer svaki dio djela je različit: ide od baroka, jazza, Wagnerovih citata, do orijentalne i europske narodne glazbe. Također, u ovoj su izvedbi nadišli tradicionalni komorni pristup, jer je redateljica Katja Konvalinka zamislila složenu, gotovo dvosatnu predstavu s pauzom,  a mnoštvo izvođača uključuje i Omladinski pjevački zbor Glazbene matice Ljubljana s pedeset pjevača.

Poznatu priču o dječaku Kaju, kojega je komadićem čarobnog zrcala ubola u srce Snježna kraljica, čija prijateljica Gerda kreće na dug i opasan put kako bi ga spasila, ovdje obogaćuje i glazbena skupina od sedam instrumentalista. Svi oni sviraju po nekoliko instrumenata, pa pokrivaju partituru za koju bi inače trebalo dvadeset glazbenika.