Nagrađeni mađarski dvorci hoteli

 

“Heritage Hotels of Europe” je zajednica hotelskih udruga iz nekoliko europskih zemalja, koje su se ujedinile kako bi sustavno predstavljale lijepe baštinske hotele. Ta međunarodna organizacija redovito priređuje i godišnje natječaje za najbolje među njima, mahom smještene u nekadašnjim dvorcima, seoskim ili gradskim palačama, na povijesnim imanjima. Za prošlu su godinu, među stotinu takvih primjera iz 13 zemalja, priznanje odnijela čak dva iz Mađarske: “Szidonia Castle” u Röjtökmuzsaju blizu granice s Austrijom i  “Almásy Mansion” u Gyuli.

“Szidonia Castle”, u slikovitom krajoliku na samo 20 km od Soprona, svojim gostima omogućuje doživljaj povratka u poseban svijet prošlih vremena, koji se polako zaboravlja. Nudi im se mir i uživanje u romantičnoj atmosferi starinskog zdanja, ali također rekreativne aktivnosti, programi za duhovno čišćenje i bogata ponuda biranih vrhunskih jela.

“Almásy Mansion”, pak, vuče povijesnu nit još od ugarskog kralja i svetog rimskog cara Karla VI., posljednjeg muškog potomka dinastije Habsburg s kraja 18. stoljeća. Barokni dvorac s ljetnikovcem nakon II. svjetskog rata je nacionaliziran, korišten za smještaj trgovačke i medicinske škole te napokon sirotišta. Hotel je od 1990-ih.