Liznjekov alpski kruh

Crni raženi kruh karakterističan je za alpsko područje. Zato se u dolini Aoste organizira festival Lo Pan Ner, kad se on istodobno peče u različitim gradovima Italije, Švicarske, Francuske i Slovenije na isti dan.

 

Alpskom danu crnog kruha ove će se jeseni već treći put pridružiti i Liznjekovo seosko domaćinstvo, gdje cijele godine usavršavaju pečenje u staroj krušnoj peći. Gorenjcima je jako stalo da se na međunarodnoj razini podiže svijest o kvaliteti sastojaka i posebnosti okusa ove vrste kruha. Njihova je upornost nagrađena – već tri puta zaredom kruh od integralnog brašna obitelji Liznjek iz Kranjske Gore proglašen je najboljim na Festivalu.

Već i samo seosko gospodarstvo gdje ga mijese zalog je tradiciji kvalitete: primjer je to slovenske alpske drvene arhitekture. Njegova je prethodnica bila bogata seoska kuća Gruntar, sagrađena u 17. stoljeću tik uz glavnu planinsku stazu. Unutarnje uređenje tijekom 18. i 19. stoljeća ukazuje na tipičan razvoj barokne seoske gradnje, a 1781. dodana je i velika gospodarska zgrada, koja je do danas ostala središnje okupljalište izletnika i planinara. U podrumu je stalna izložba o životu i djelu Josipa Vandota (1884. – 1944.), autora poznatih knjiga o Kekecu.

Na imanju se tijekom cijele godine održava praksa pečenja domaćeg tijesta u krušnoj peći. Radionice se obično organiziraju subotom, u suradnji s Gornjim gradom Jesenice. Nakon gledanja dokumentarnog filma “Kruh godine”, posjetitelji se mogu okušati u pripravi najboljih omjera osnovnog raževog brašna s drugim vrstama, ručnom miješenju i pečenju kruha. Posljednjih godina instant proizvodi za podizanje tijesta sve se manje koriste, a u modu se vraća prirodni kvasac, kojemu je potrebno vrijeme da odradi procese koji iz brašna izvlače ono najbolje. Napredniji polaznici razmjenjuju recepte i isprobavaju različite pekarske tehnike. Tako se ono što su naučili od svojih baka i prabaka prenosi dalje s koljena na koljeno i dijeli s ljudima iz drugih sredina.

Raž je, inače, jedna od biljaka koja uspijeva na cijelom alpskom prostoru. Uspijeva na većim nadmorskim visinama, sve do gornje granice njiva oko gorskih naselja. Pšenica je karakteristična za niža područja i zato je raženi kruh tijekom povijesti ponajprije hranio njihove stanovnike. Zahvaljujući ovoj međunarodnoj inicijativi, alpski kruh trajno povezuje ljude, a mirisi njegova pečenja opet osvajaju moderne domove.