Galeb Marko, čuvar prirode

Pustolovine galeba Marka tema su niza slikovnica što ih je osmislila murterska doktorica bioloških znanosti, a ilustrirala šibenska slikarica, predstavljenih ove zime.

 

Marko u Telašćici, na Vranskom jezeru i na Krki… To je samo dio velikog edukativnog, ali i zabavnog projekta, čiji je cilj provesti znatiželjnu jadransku pticu kroz svih osam hrvatskih nacionalnih parkova i jedanaest  parkova prirode. Pritom ga prate zgode i nezgode ribica Bepa i Lare iz kornatskog podmorja, te drugih životinja koje susretne na svome putu.

Slikovnice su spoj zanimljive fabule i edukativnih elemenata kroz koji djeca, mladi, ali i oni nešto stariji čitatelji mogu  naučiti dosta o prirodnim vrijednostima i stanarima zaštićenih prirodnih sredina. Uz to se mogu podsjetiti kako se valja vladati u prirodi, kako joj pomagati da ostane trajno lijepa i privlačna. Osim na hrvatskom, tiskane su i na engleskom jeziku i bit će dostupne u informativnim centrima duž jadranske obale, pa mogu biti i zgodan suvenir.

Autorica Martina Markov i ilustratorica Ivana Grimani već su prije objavile pustolovine kornjače Leonarda u slikovnici naslovljenoj “Prijateljstvo iz morskih dubina”, izrađenoj unutar serijala “Čudesni svijet Kornatskog otočja”. Izravan povod za tu ideju bio je stvarni događaj: prije desetak godina u Jezerima na Murteru pronašli su ozlijeđenu morsku kornjaču. Oni koji su je našli gledali su gdje bi je zbrinuli i tako došli do dr. Martine Markov, koja ju je uzela i liječila sve dok nije ojačala dovoljno da se vrati u more.

Tada je Martina bila zaposlena u upravi Nacionalnog parka Kornati. A onda se odlučila poći u samostalne poduzetničke vode i osnovala obiteljsku tvrtku upravo za edukaciju, istraživačke aktivnosti, EU projekte, izdavaštvo i savjetovanje u oblasti zaštite prirode i okoliša te održivog razvoja. Reklo bi se – prava osoba na pravom mjestu.