Xaverovo zimzeleno ljekovito bilje

 

zimzeleno1
Mnogi ga poznaju u gradiću Arnbrucku u bavarskom okrugu Regen. Xaver je vječito u potrazi za biljem. Popularan je jer provjereno liječi ženske tegobe. Danas traži bobice, ljekovito bilje. ˝To su one koje zovemo zimskim bobicama, jer i suhe daju polet i puno energije. Šipak, recimo, obiluje vitaminom C. Jača imunosistem i često pomaže. Osobito čuva zglobove˝, kaže XAVER TREML.

On zna tajne gotovo svih biljaka koje može naći u svojem kraju. Danas, uz ostalo ljekovito šumsko bobičasto bilje, traži i jednu posebnu – čarobnu imelu. Zovu je čarobnom, jer to je drevna biljka druida i vještica. Raste na hrastu i osobito je cijenjena među travarima, što potvrđuje i Xaver: ˝Imela nam širi žile i sprečava upale. Koristimo je, primjerice, ako patimo od artroze ili artritisa. Zamjetno širi žile. Ja stavim lijek po mogućnosti navečer. I bol umine uglavnom već nakon sat vremena.˝

Neki sumnjaju u iscjeliteljsku moć i snagu biljaka. No, u imelu bar malo moramo vjerovati, osobito u vrijeme kad se s njome rade adventski vijenci i buketi koji se stave na ulazna vrata, jer po narodnom vjerovanju privlači u kuću blagostanje, a onima koji su pred osnivanjem braka, sreću u ljubavi.