Arhitektura svjetla za zdravu budućnost

 

U zadnjih nekoliko desetljeća kroz vrlo ozbiljne znanstvene eksperimente puno smo naučili o utjecaju svjetla na čovjeka. Biološki utjecaj svjetla na čovjeka je stvaran i u tijelu se događaju konkretne biološke promjene, čak i stvaranje proteina koji se zove melatonin. On direktno utječe na naš karkadijski ritam, tj. na ciklus kad imamo najveću potrebu za spavanjem ili kada smo najaktivniji. Svjetlo utječe na ritam srca, utječe na čitav naš organizam. Ta saznanja dovela su do napretka struke svjetlo dizajna i kompletno promijenila odnos prema električnom svjetlu. To je trenutno najbrže rastuća industrija danas u svijetu.  I inspiracija umjetnicima, poput Puljanina Deana Skire.

 

Autor: Nebojša Stijačić

Snimatelj: Damir Bednjanec

 

skira3

 

Kuće za stanovanje u Puli nalik su svim kućama u svim modernim mediteranskim gradovima, a samo je jedna – svjetlosna kuća. I u njoj Lumen-art. Očito, ovdje se radi o spoju svjetla i umjetnosti. Ali i spoju tehnologije i kvalitete života. Kuća je projektirana tako da maksimalno koristi dnevno svjetlo kroz cijelu godinu. Tako se postiže energetska učinkovitost

Sve je to smislio, i o svemu tome drži predavanja po svijetu Dean Skira. Primjerice, od njega ćete doznati da je nekad popularna fluorescentna štedna žarulja sve manje u upotrebi jer sadrži otrovnu živu. A sve je više zamjenjuje led tehnologija, koja će do 2020. po svemu sudeći potpuno istisnuti sve tradicionalne izvore električnog svjetla.

 

Ovaj svjetski priznati stručnjak ne govori napamet. Specijalizirao je svjetlo tijekom studija dizajna interijera na američkom ˝Fashion Institute of tehnology˝. I izradio impozantne projekte širom svijeta: u Kanadi, Italiji, Rusiji, Azerbajdžanu, Izraelu, Maroku, Škotskoj. Trenutno radi na rasvjeti tunela ispod Bospora.

skira2

A ono po čemu ga hrvatska javnost najbolje poznaje su takozvani pulski svjetleći divovi. Riječ je o projektu osvijetljenih dizalica u brodogradilištu Uljanik. Od ljeta 2014. te su dizalice postale simbol grada i podigle gradu mjesto na turističkoj karti svijeta, na što su Puljani ponosni.

Možda će to više njih navesti da i sami požele ovakvu svjetlosnu kuću, koja je građena po svim načelima energetske učinkovitosti i korisnosti, ali također ima estetsku i emotivnu. DEAN SKIRA objašnjava svoje motive: ˝Nastojim napraviti tim ljudima da je barem jedan mali segment arta i tog nekog vizualnog ugođaja koje nadilazi čistu matematiku i samo količinu svjetla kojeg instaliramo u tom prostoru. I tu je ta spona između jednog i drugog koju ja smatram da bi trebala biti doslovno skoro u svakom projektu.˝

 

Važnost utjecaja svjetla na čovjeka je nepobitna. Vizionari čak smatraju da cijela naša budućnost leži u kvalitetnim izvorima svjetla i da ćemo uskoro pomoću senzora u našim glavama moći kontrolirati svjetlo u prostoru.

skira4

 

DEAN SKIRA to potvrđuje: ˝Čuo sam riječ da smo mi danas ‘green washed’, znači da pod izlikom nečeg zelenog se odričemo kvalitete svog života, što je za mene apsurdno u ovo doba tehnološkog napretka. Ja se nadam da ćemo u budućnosti više razmišljati o kvaliteti nego o samoj kvantiteti i da nam cijena po kw/h neće biti toliko bitna jer će energija biti svima dostupna i jeftina.˝

A svi oni kojima je teško pojmiti da je ta budućnost već počela, mogu već jednostavno uživati u noćnoj igri svjetla na pulskim divovima.