Orašarova zagrebačka bajka

 

orasar2

Ulaznice za najizvođeniji balet na svijetu u zagrebačkom nacionalnom teatru su davno rasprodane, ali ˝Orašar˝ se može doživjeti i preko puta u Muzeju za umjetnost i obrt. Među nekoliko stotina izložaka dvadesetak je originalnih kostima iz Hrvatske i svijeta, ponajviše iz Rusije.

Autorica i voditeljica projekta VESNA LEDIĆ time je iznimno zadovoljna: ˝Ta posudba nam je izuzetno važna jer je to posudba arhivskog materijala iz 1892. godine kada je ovaj balet Petra Ilijiča Čajkovskog i praizveden u Marijanskom teatru u Sankt Peterburgu.˝

Tu su i izlošci iz državnog baleta iz Berlina, te kostimi milanske Scale s kojom Zagreb ima posebnu vezu. Kustosica izložbe ADRIJANA KOPRČINA podsjeća: ˝Margareta Froman je 1931. postavila balet u Zagrebu a koncem 1937. pozvana u Milano u Scalu da ga postavi.˝

Imati ˝Orašara˝ na daskama Hrvatskog narodnog kazališta prije milanske Scale svjedoči o povijesnoj razini kulturnog statusa Zagreba, koji upravo slavi 85 godina izvođenja ovog baleta. ˝A u jednoj od dvorana pred Scalinim plaštom u kojem je plesao Rudolf Nurejev bit će glazbena sulušaonica gdje će posjetitelji moći individualno u miru staviti slušalice i uživati u jednoj od triju ponuđenih verzija ulomaka iz ‘Ščelkunčika’˝, otkriva glazbeni publicist ZLATKO MADŽAR.

Bez ovoga je baleta je nezamisliv kazališni život u božićno vrijeme, a njegova je magija puna tri mjeseca nadohvat ruke u Muzeju za umjetnost i obrt, jer izložba ˝Orašar, najljepša božićna bajka˝ otvorena je od 27.11.2016. sve do 26.02.2017.