Brončana senzacija u Bavarskom muzeju

 

bronze2

 

Silna radost zavladala je u Bavarskome muzeju. Našli su baroknu brončanu skulpturu koja je nestala u ratnome vrtlogu. To je doista senzacionalan nalaz. Remek-djelo im se vraća nakon sedamdeset sedam 77 godina. Smatrali su da je nestalo nakon Drugoga svjetskog rata.

Riječ je o skulpturi dvojice boraca koju je u bronzi isklesao slavni Medičejski kipar Massimiliano Soldan godine 1710. Skulptura je visoka 40 centimetara, a teška 20-ak kilograma.

U srpnju 1939. posuđena je palači princa Karla gdje je tada bilo okupljalište nacionalsocijalističkih moćnika. Onda je netragom nestala. Stručnjak za baroknu broncu JENS BRUK, koji je počeo potragu za njom 2011., kaže: ˝Umjetnine posuđene palači princa Karla ondje nisu mogle propasti, jer je to jedna od rijetkih zgrada koju nisu bombadirali tijekom Drugog svjetskog rata.˝ Kip je napokon našao u ožujku 2016. u Kulturnom institutu, među odljevcima iz doba antike. Mislilo se da je to neki odljevak iz 19. stoljeća. A sada je opet ondje gdje mu je mjesto.