Brodska vodenica Baja

Od niza nekadašnjih brodskih vodenica na dunavskom putu kroz Mađarsku do prije dvije godine nije više bila ostala niti jedna. Danas, ipak, ima jedna, i to nova!

 

Na trokilometarskoj dionici Dunava kod Baje tijekom minulih je stoljeća radio 51 mlin na vodi. Ti ukotvljeni brodski pogoni davali su poseban pečat krajobrazu, ali još je važnije da su osiguravali egzistenciju podjednako vlasnicima mlinova, samim mlinarima što su često radili pod najam, i napokon trgovcima žitom i brašnom.

Do današnjih dana nije ostao ni jedan od tih svjedoka vremena i gospodarskog razvoja pokrajine. Ali suradnjom bajskih poduzetnika uskoro će na obali Dunava jedan novi novcati mlin na vodi početi s mljevenjem žita.

Istina, ovaj put mu je namjena malo drugačija od pripreme kruha svagdašnjeg – gradi se kao doprinos unapređenju života lokalne zajednice, turistički objekt i mjesto korisnih ideja za budućnost.

 

To je svakako krasan primjer tradicionalne drvene gradnje, dorađen u svakoj pojedinosti. No krajnja namjera skupine poduzetnika i entuzijasta jest ukazati čovjeku današnjice kako bi se korištenjem energije vode mogla proizvoditi energija na način koji ne šteti okolišu.