Prva kuharica nirnberške bolnice

Nirnberška Sjeverna klinika skrbi za više od sto tisuća pacijenata godišnje. Svi oni moraju i jesti, a njihova posebna prehrana glavna je briga glavne kuharice.

 

Jedna od najvećih njemačkih javnih bolnica, ona u Nürnbergu, poznata je po veličini i golemom broju pacijenata koji kroz nju prolaze. Kako svakodnevno prima na tisuće bolesnika, nužno ima i veliki broj zaposlenika – više od šest tisuća. Od toga je sedamdesetak djelatnika kuhinje.

Naime, bolesnike se ne mora zbrinuti samo medicinski, već im treba pružiti najbolje moguće životne uvjete, jer neki ondje ostaju tjednima zbog različitih pretraga. A jedan od važnih preduvjeta za oporavak je primjereno jelo. Klinička kuhinja priprema bolesničke obroke triput na dan, prema pomno razrađenom rasporedu, svih 365 dana u godini. Dodamo li tomu i opskrbu zaposlenika tijekom cjelodnevnih i noćnih dežurstava, dnevni zbroj obroka dosiže brojku od oko pet tisuća.

 

Vrhunski je to logistički izazov. I tu ne smije biti pogrešaka. Kako bi sve bilo u redu u svakom trenutku, jamči iskusna voditeljica kuhinje Margarethe Wagenhäuser, uz pomoć složne i dobro uigrane ekipe. Kako izgleda njezin posao i kako uspijeva odgovoriti tako kompleksnoj zadaći?