Zbor “Venturini”, recept za uspjeh

Domjo, jedno od mnogih naselja u tršćanskoj okolici, nikad nije bilo pretjerano poznato dalje od općinskih granica – sve dok mu dječji zbor nije donio nenadanu međunarodnu slavu.

 

Usred industrijske zone jugoistočno od Trsta, nedaleko od državne granice sa Slovenijom, leži Domjo. Nekadašnje ruralno područje s većinskim udjelom slovenskog stanovništva, danas je pravo mnogoljudno prigradsko mjesto, koje se po malo čemu razlikuje od drugih sličnih. Moglo bi se čak reći da mu je obilježje anonimnost u sjeni društvenih promjena kroz povijest.

Ali njegova je žila kucavica danas raznolikija no ikad, a to se ogleda na posve neočekivanim mjestima. Primjerice, upravo tu djeluje vrhunski dječji pjevački zbor, koji spaja mlade naraštaje različitih korijena i nacionalnosti, a spada među najbolje i u Italiji i u Sloveniji.

Dječji zbor “Fran Venturini” dio je istoimenog kulturnoumjetničkog društva, čiji predsjednik ALEKSANDER CORETTI prati njegovih pedeset godina postojanja, tijekom kojih se neizbježno mijenjao repertorar.

On kaže: “Prije 50 godina bilo je puno lakše. Sada su se stvari potpuno promijenile, pa se i naša ponuda prilagodila tim promjenama.”

Ono što je, na sreću, ostalo isto kao i prvoga dana jest raznolikost djelovanja i širina razmišljanja svih članova ovoga raspjevanog društva. Čini se da je to najbolji začin u njihovom receptu za uspjeh.