Marko banda

Omiljena etno glazbena skupina iz Prekmurja slavi tri desetljeća djelovanja. Iza njih je puno uspješnih nastupa diljem Europe, a stigli su i do obiju Amerika i Japana.

 

“Marko bandu” čine stalni članovi: Andi Sobočan – cimbal, Boštjan Rous – klarinet / glas, Miha Kavaš – violina, Slavek Petek – kontrabas / glas i Željko Ritlop – klarinet / glas, a redovito im se priključe pjevačice Valerija Žalig, Dorina Gujt i Maruša, te skupina “Irmice”. Tijekom godina upoznali su ih dobro na mnogim festivalima narodne glazbe u Italiji, Grčkoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj i drugdje, a također su redoviti gosti kod slovenskih iseljenika u Argentini i Urugvaju. Znali su nastupati i zajedno s folklornom skupinom KUD “Beltinci”, jer njeguju sličan glazbeni izričaj, a povezuje ih i specifično beltinsko narječje.

U njemu treba tražiti i smisao samoga imena grupe. Naime, u Prekmurju su slični glazbeni sastavi zovu bandama još od 19. stoljeća. Može biti da je to utjecaj iseljenika koji su tada odlazili u Sjedinjene Američke Države trbuhom za kruhom, pa je ostao iskrivljeni oblik engleske riječi “band”. U svakom slučaju, riječ nema neko negativno značenje, povezano s pljačkašima i sličnim zlotvorima, kao u ostalim slavenskim jezicima. To je što se tiče druge riječi.

Glede prve riječi, glazbenike nije okupio neki Marko, već ljude s prekmurskoga područja Ravensko ostali nazivaju Marki. Isto tako, na tome su području u povijesti bile tri župe: Beltinci, Turnišče i Črenšovci, a sve su ih igrom slučaja u jednom periodu vodili svećenici imenom Marko. Postoji i treća pretpostavka: da su se tako nazvali po narodnoj pjesmi i vječnoj “himni” kojom bi rado otvarali ili zatvarali svaki nastup “Marko skače (po zelenoj trati)“.

Dakako da skupina čuva prije svega tradiciju prekmurske narodne glazbe, ali na repertoaru ima i strane pjesme, ponajprije mađarske. Na repertoaru im je i “Međimurski čardaš”, ponešto iz Slovenskog Porabja, neke pjesme poznate u Austriji i neke iz drugih regija Slovenije. Od izdanih albuma svakako im je najpoznatiji prvi iz 1997., naslovljen “Marko banda No 1″, a najprodavaniji “Vöra bije” iz 2008., snimljen u suradnji s drugim slovenskim glazbenicima i češkom grupom “Jaro”.