Izolana, kuća mora

 

Staro ribarsko mjetso na slovenskoj jadranskoj obali nekadašnji je otok, o čemu svjedoči ime talijanskoga podrijetla, što ga nosi do današnjih dana – Izola. Sve do sredine 20. stoljeća ribolov je bio jedna od glavnih gospodarskih djelatnosti u tome području. Odvijao se na drvenim brodovima, koje su gradili i popravljali u lokalnim lukama i brodogradilištima, ponajprije u trima primorskim gradovima: Izoli, Kopru i Piranu.

Razvoj prvih starinskih plovila, prošlost Izole na dokumentarnim fotografijama koje naglašavaju njezin obalni karakter, a posebno ribarske tradicije, te mnoge pomorske legende i priče, prikazane su u muzeju koji nosi znakovit podnaslov: “Kuća mora” (Hiša morja). Glavno ime “Izolana” otkriva makete originalnih domaćih tradicionalnih plovila, od plitkih brodica i jedrilica do pravih jedrenjaka za prekooceansku plovidbu i napokon parobroda. Modele brodova izrađivali su razni maketari, a među njima se ističe Izolanin Marcel Blažina, koji je izradio niz pravih remek-djela.

Otkako je otvorio vrata posjetiteljima 2017., ovaj je stalni postav zanimljiv svima koje imalo zanima povijest i tradicija pomorstva, a pogotovo djeci. Naime, ima atraktivan program učenja o morskoj baštini na originalan način, ponajprije kroz interaktivnu igru “Muzejski detektiv”. Kako su još na djelu posebne mjere izolacije, “Izolana” se sada može doživjeti prema unaprijed utvrđenom rasporedu, uz najavu Turističko-informativnom centru.