Protiv životno opasnih nanočestica

 

Znanstvenici Laboratorija za biofiziku, koji je dio Odjela za fiziku čvrstog stanja Instituta “Jožef Stefan” u Ljubljani, nedavno su lansirali dvorektorski mikroskop super rezolucije STED. Prvi je to komercijalni uređaj na svijetu koji omogućava promatranje omatanja nanočestica opasnih po ljudsko zdravlje lipidima, a oni su ga izravno potvrdili na živom plućnom epitelu.

Riječ je o istraživanju fenomena ovijanja molekula masnoće oko najsitnijih čestica iz vanjskog svijeta i njihova utjecaja na ljudski organizam. Naime, takve su nanočestice svuda oko nas. Dolaze iz različitih onečišćivača zraka – od ispušnih plinova automobila do otrovnih para što izlaze iz dimnjaka toplana i tvornica. Kada ih udišemo, najprije dolaze u kontakt s takozvanim površinski aktivnim slojem pluća. Ako smo im duže izloženi, počinju ih omatati naše lipidne stanice i one se ostaju raspadati u tijelu.

Otkriće je iznimno važno za razumijevanje mogućih daljih zdravstvenih komplikacija i omogućit će razvoj terapijskih postupaka koji bi zaustavili takvu degradaciju tkiva ili eliminirali oštećenja pluća nakon izlaganja nanočesticama. One se stvaraju izgaranjem, trenjem i raznim drugim mehaničkim ili kemijskim procesima, koji su često prisutni u proizvodnim i drugim radnim okruženjima.