Bavarska Gorska služba spašavanja

 

U lipnju 1920., predstavnici sekcija “Alpskog kluba” i njihovi istomišljenici iz raznih planinarskih klubova sastali su se u minhenskom Hofbräuhausu kako bi odredili “sat za prirodu i moral”. Prva zadaća koju su sebi dali bila je “održavanje visokog morala i zaštite tuđe imovine u kontekstu planinarenja i alpskog skijanja”. Tako je zapravo nastala organizacija, danas poznata kao Gorska služba spašavanja. Spašavanje ljudi od bilo kakvih ugroza u planinama prioritet im je svih ovih stotinu godina.

Nažalost, planirani državni svečani prijam 14. lipnja ove godine morao je biti otkazan zbog mjera opreza protiv koronavirusa, pa je odgođen za 2021. No to nimalo ne umanjuje zasluge i performanse gorskih spasilaca, vidljive svaki dan. Danas imaju u prosjeku više od 8500 intervencija u godini, a trend je povećanja. Volonteri uvijek spremno dolaze kako bi pomogli ljudima u nevolji u bavarskim Alpama i nižim planinskim lancima.

I kako je tijekom prigodnoga intervjua naglasio predsjednik bavarske Gorske službe spašavanja OTTO MÖSLANG: “Unatoč mnogim novostima u proteklih sto godina na području opreme, tehnologije, vozila i uvođenja zračnog spašavanja, u konačnici su uvijek ključni dobrovoljci, koji omogućuju pomoć na terenu svojim profesionalnim znanjem i vještinama.”