Svijet opata Martina Gerberta

 

Opatija Sv. Pavla smještena je na stjenovitoj uzvisini usred plodnog krajolika doline Lavant u austrijskom dijelu pokrajine Koruške. Poznata je pogotovo po benediktinskom samostanu, u kojemu je jedna od najvećih i najvrednijih privatnih zbirki umjetnina u Austriji.  Nekadašnje reprezentativne samostanske sobe danas su muzejski prostori. Pod bogato ukrašenim svodovima tu je prebogati  arhiv, te knjižnica s oko sedamdeset tisuća naslova i oko četiri tisuće rukopisa, prikupljanih od 5. stoljeća nadalje.

Sada glasoviti samostan obilježava golemom izložbom tristotu obljetnicu rođenja poglavara kneza-opata Martina II. Gerberta (1720. – 1793.), koji je upravo ondje proveo veći dio života. Nije on bio samo svećenik, već i glazbenik, skladatelj opera, teoretičar glazbe i organizator koncerata, ali također diplomat i politički strateg. Kontaktirao je izravno s caricom Marijom Terezijom kao osobni savjetnik, te s drugim važnim osobama svojega doba diljem svijeta, o čemu svjedoči opsežna korespondencija. Pape su posebno cijenile njegovu teološku potkovanost. Pritom je bio i strastven sakupljač umjetničkih djela.

Izložba naslovljena “Svijet svjetlosti i sjena” može se posjetiti tjedno od srijede do nedjelje, od 10 do 16 sati, do 26. listopada 2020.