Dinosauri u dvorcu

U dvorcu Devinu (Duino) glavna je atrakcija dinosaur Bruno, najveći koji je nađen čitav u Italiji. On potječe iz nalazišta gdje je već prije otkriven dinosaur Antonio.

 

Otkako su u Ribarskome selu pronađene kosti životinjskih paleontoloških divova, stručnjaci Sveučilišta u Trstu odlučili su pomno proučiti taj lokalitet, kako bi shvatili kako to da su ovi kosturi tako izvrsno uščuvani. U prirodoslovnome muzeju sada čuvaju u potpunosti rekonstruirane dinosaure, kojima su dali ime Antonio i Bruno.

Antonio je već duže bio dio muzejske zbirke dvorca, a u prosincu 2019. Bruno je postao prava senzacija. On je po svemu jedinstven dinosaur, kako su od stručnog vodiča mogli doznati posjetitelji izložbe, kojom je predstavljen javnosti. Priča nije posebna samo zbog očuvanosti kostura, već i zbog vještine koju su morali pokazati znanstvenici kako bi dijelove izvukli neoštećene iz nalazišta. Njegov je položaj u naboru stijene koja ga je savila za 180° bio više nego delikatan, pa je zahtijevao osjetljivu i složenu operaciju. Zapravo, da bi se uklonio blok u kojem se nalazio fosil, bilo ga je potrebno presjeći u osnovi.

Posao je Uprava za arheologiju, likovnu umjetnost i krajolik Furlanije–Julijske krajine povjerila vodećoj tršćanskoj tvrtki u području pripreme paleontoloških nalaza na međunarodnoj razini “Zoic”, a neprekidno ga je nadgledao geolog Flavio Bacchia – sve dok iz kopa nisu izvađene i posljednje koščice repa i glave. Tako je bilo i tijekom svih, prilično dugotrajnih, konzervatorskih radova.

 

No, kada je stigao u špiljsku sobu dvorca građenoga 1300. godine na ruševinama rimske predstraže, koji svojom masivnom strukturom dominira Tršćanskim zaljevom, bio je to prizor za pamćenje. I neizostavna prilika sretnicima koji su ga vidjeli da se uvjere kako je mogao u stvarnosti izgledati hadrosaur (dinosaur biljojed s kljunom nalik patkinom). Da bi se Antonio i Bruno doveli do toga stadija, trebalo je dvadeset godina specijalističkoga rada, a istraživanja idu dalje, pa se mogu očekivati i druga iznenađenja.