Električni bus za Budimpeštu

 

Prije mnogih drugih europskih gradova, Budimpešta je omogućila putnicima u javnom prometu da iskušaju autobus koji se napaja isključivo električnom energijom. Tvrtka odgovorna za gradski prijevoz “BKK” uspješno je testirala vozilo opremljeno najnovijom tehnologijom. Od polovice rujna 2020. autobus MAN Lion’s City 12E s oznakom e105 prometuje na liniji 105 u jutarnjim i popodnevnim špicama. Tako se ispunjava BMK (Budimpeštanski plan mobilnosti), koji određuje budućnost prijevoza u mađarskoj prijestolnici.

To je posve u skladu sa “Zelenim sporazumom” što ga je objavila Europska komisija, a predviđa “ugljično neutralnu” Europsku uniju do 2050. godine. Slijedeći njezine naputke, gradski prijevoznik BKV kani u bliskoj budućnosti dati prednost nabavci vozila s nula emisija u autobusnom sektoru, bilo da je riječ o trolejbusima ili električnim autobusima.

Cilj je jasan: održivi razvoj i okretanje ekološki prihvatljivim tehnologijama, kako bi se gradski prijevoz učinio lakšim i zdravijim. U Budimpešti trenutno postoji samo nekoliko minibusa “Modulo” na električni pogon, dok je u floti BKV-a zanemariv broj rabljenih primjeraka hibrida, koji djeluju u predgrađima Pešte.