Auto utrke razbijanja mađarske djevojčice

S devet godina već je vozila, a ljubav prema autima naslijedila je od oca vozača autoutrka. Danas je trinaestogodišnja Dorina Béres natjecateljica u sportu svjetski poznatome kao “Demolition Derby”.

 

Nema mnogo roditelja koji bi poduprli taj hobi, ali njezini su drugačiji, jer i sami teško odolijevaju mirisu benzina. I prije nego što je sjela za volan, pokazivala je zanimanje za utrke. U biti, kako se prisjetila u intervjuu za jedan mađarski portal, još kao šestogodišnjakinji joj je bilo dosadno samo gledati kako tata jurca u automobilu, pa ga je uspjela nagovoriti da naprave jedan terenski trening. Naravno, to je bio samo prvi od mnogih…

Onda je otac Levente napravio karting posebno za nju, prepravivši neki stari automobil. Nije trebalo dugo prije no što je rođena vozačica sa zaštićene piste krenula u pravu pustolovinu. Počela se i sama natjecati. Prva joj je utrka bila u Kiszomboru 2017. Okušala se u tri kategorije moto sporta prije nego što se odlučila za Demolition Derby.

Majka Detti više brine da joj se kćer ne ozlijedi, jer realna opasnost u ovome sportu se ne može poreći. Ali više sigurnosti joj daje to što njezin posebno pripremljen automobil ima ugrađenu zaštitu od prevrtanja. “Nije to nikakav poseban osjećaj straha. Znaš da ćeš se prevrnuti, ali ništa ti se ozbiljno neće dogoditi, jer te čuva unutarnja zaštita, zavezan si i imaš kacigu. Zbilja mi se nikad ništa zlo nije dogodilo”, kaže sama DORINA BÉRES.

Istina, jednom joj se auto zapalio u vožnji, ali prilikom utrka razbijanja vrlo su opsežne mjere opreza i osigurana brza intervencija dobro obučenih ekipa uz pistu. A na autu koji vozi ionako više ništa nije čitavo.

Hrabra tinejdžerka jedva čeka da za nekoliko godina dobije vozačku dozvolu i napokon vozi slobodno u gradskom prometu. Glede samih utrka, tu će se sigurno još dosta čuti za Dorinu Béres! Stručnjaci prognoziraju sjajnu automobilističku budućnost.