Srednji vijek u Dječjem muzeju

 

kindersmuseum wien2

 

Vitezovi, zmajevi, zatočene djeve bajne! U  bečki dječji muzej  “Zoom”  vratio se srednji  vijek. Popularno su prikazane mnoge činjenice u razdoblju između antike i novoga doba: dovlačenje ogrjeva, održavanje vatre… Više  nego skromne nastambe ilustriraju tadašnju  mukotrpnu svakodnevicu.

Dakako, neizostavne su i viteške igre! Ai cehovi i bratovštine! Djeca u dobi od 6-12 godina vrlo rado postaju apotekari, pa spravljaju  kojekakve  lijekove i ljekovite napitke. Marljivo izrađuju kovanice… Pomagala su vjerna onima u srednjem  vijeku – što nam dokazuju izloženi  originali. Djeca su brižna – bar kao što su tada bili prosječni  ljudi…

U srednjem je vijeku bila važna uloga crkve. Jedan je od bisera ove izložbe svakako golemi crkveni  prozor… Svakome dan na osobno oblikovanje! Dakle, srednji vijek ima za svakoga ponešto, misli Greta koja ima 8 godina: “Sviđa mi se cijepati drva, kovati novac, ići u lov na divlje svinje!“ A Nola koja ima 6 godina dodaje: “Najzabavnije mi  je bilo  svlačenje i  presvlačenje…”

Izložba  “Bijaše  jednom srednji  vijek” u  Bečkom Kindermuseumu otvorena je do 1. rujna