Marko Šuštaršić, retrospektiva

 

marko sustarsic2

 

U Modernoj galeriji u Ljubljani  može se razgledati retrospektivna izložba slikarskog, grafičkog i crtačkog opusa Marka Šuštaršiča, koji je u razmjerno kratkom životu – umro je 1976.godine u  49. godini, dao velik pečat slovenskoj avantgardnoj umjetnosti 20. stoljeća. 

Kustos izložbe dr. MARKO JENKO pokazuje: “Ovdje pred slikom Zaboravljena povijest stojimo pred istekom njegove treće faze, faze slikovnica, gdje je vidljiv preokret u zeleno – dakle boju koja prema kraju ove faze sve više prevladava, iako je, razumljivo, susrećemo i prije u njegovom opusu.”  

Prije toga jedan je od najznačajnijih predstavnika slovenskog modernizma slikao tamne slike, gdje su format prekrivale male stvari.

Rodio se u Cerknici, a za vrijeme okupacije njegova je obitelj prognana u Srbiju. O tome dr. JENKO kaže: “Kad je bio u Srbiji, pridružio se partizanima, a da njegovi roditelji za to nisu znali. Bio je i ranjen u borbama u blizini Šida na Srijemskoj fronti, nakon čega je za svoje zasluge dobio medalju za hrabrost.”

Poslije rata završio je gimnaziju i otišao studirati slikarstvo na novu ljubljansku Likovnu akademiju. Kasnije je puno učio. Poznavali su ga kao tihog i duhovitog čovjeka, koji se uvijek kretao po rubu slovenskih središnjih umjetničkih zbivanja.

Retrospektiva Marka Šuštaršiča u Modernoj galeriji Ljubljana otvorena je do 1. rujna 2013.